Doručovanie do Británie s príplatkom? Môže to byť pri tvrdom brexite

Prepravné spoločnosti pôsobiace na Slovensku stále čakajú, ako sa brexit vyvinie. Niektoré z nich sa už začali pripravovať na možný tzv. tvrdý brexit aj konkrétnymi opatreniami.

20.03.2019 10:00
debata

Prepravné spoločnosti pôsobiace na Slovensku stále čakajú, ako sa brexit vyvinie. Niektoré z nich sa už začali pripravovať na možný tzv. tvrdý brexit aj konkrétnymi opatreniami.

To, ako nakoniec bude brexit vyzerať, nevie podľa manažéra medzinárodných prepráv spoločnosti Geis SK Rastislava Čarnogurského v súčasnosti ani samotná Británia či EÚ. Preto je podľa neho akákoľvek konkrétna príprava momentálne zložitá. „Nielen my, ale aj ostatné prepravné spoločnosti čakajú, ako sa jednania vyvinú,“ skonštatoval Čarnogurský.

Prepravná spoločnosť DHL Express deklarovala, že bude vykonávať všetky aktivity, aby boli stanovené doručovacie časy dodržané. „Naše colné oddelenie bude postupovať rovnako pri procese colného preclenia ako v prípade krajín mimo Európskej únie. Pre tento účel bolo colné oddelenie posilnené tak, aby sme boli pripravení na akúkoľvek formu brexitu,“ priblížila pre TASR Martina Klimová z komunikačného oddelenia spoločnosti.

Zároveň pripustila, že v prípade vystúpenia Británie z colnej únie EÚ je pravdepodobné, že spoločnosť zavedie regulačný poplatok. Ten bude špecifikovaný hneď, ako budú známe ďalšie podrobnosti o brexite. Poplatok sa podľa Klimovej bude vzťahovať na každú zásielku smerujúcu z krajiny EÚ do Británie. „Tento regulačný poplatok pokrýva prevádzkové náklady spojené s colným spracovaním a colnými povoleniami, ako aj prevádzkové úpravy vrátane presmerovaní, licencií a povolení z dôvodu zmeny regulácie medzinárodného obchodu medzi EÚ a Veľkou Britániou,“ opísala.

.....

VIDEO: Prečo už Británia neláka? Je menej pracovných ponúk a koľko možno zarobiť? Pozrite si video TV Pravda.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #clo #Brexit