Google dostal od Bruselu tretiu pokutu, tentoraz 1,49 miliardy eur

Americký internetový gigant Google dostal už tretiu pokutu od Európskej komisie za zneužívanie svojho postavenia na trhu.

20.03.2019 12:56
debata (3)

Google má zaplatiť 1,49 miliardy eur pre obmedzenie konkurentov na trhu s internetovou reklamou, oznámila v stredu Európska komisia.

Vlani komisia vymerala Googlu rekordnú pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívanie dominantnej pozície operačného systému Android.

V roku 2017 dostal americký podnik od komisie pokutu 2,42 miliardy eur za zvýhodňovanie svojej služby na porovnávanie obchodných ponúk.

„Dnešné rozhodnutie je o tom, ako Google zneužíval dominantné postavenie, aby zabránil internetovým stránkam používať iného sprostredkovateľa ako platformu AdSense,“ uviedla komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Google upevňoval svoje dominantné postavenie na trhu s internetovým vyhľadávaním reklamy a chránil sa pred konkurenciou, keď pre stránky využívajúce jeho službu AdSense v zmluve stanovil obmedzenia brániace konkurentom umiestňovať na týchto stránkach ich reklamy. To je podľa antitrustových pravidiel EÚ nezákonné.

Toto správanie trvalo viac ako desať rokov a odopieralo ďalším spoločnostiam možnosť konkurencie na základe zásluh a inovácií, dodala Vestagerová. Inzerenti a majitelia stránok tak mali menší výber a zrejme aj museli platiť vyššie ceny, ktoré sa nakoniec premietli do cien konečným spotrebiteľom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia #Alphabet