Do EÚ sa ešte pred brexitom presunú aktíva za bilión libier

Z Londýna do finančných centier v Európskej únii (EÚ) sa ešte pred odchodom Británie z EÚ presunú aktíva za približne 1 bilión libier (1,17 bilióna eur). Uviedla to v stredu poradenská spoločnosť EY, ktorá očakáva, že paralelne s aktívami by malo byť dovtedy presunutých do 7000 pracovných miest.

20.03.2019 15:22
debata

Banky, fondy a poisťovne so sídlom v Londýne otvárajú, prípadne rozširujú, svoje centrá v EÚ s cieľom vyhnúť sa problémom potom, ako Británia EÚ opustí. Británia by mala opustiť EÚ 29. marca, premiérka Theresa Mayová však najnovšie požiadala Brusel o odklad brexitu do 30. júna.

EY sleduje plány firiem vzhľadom na brexit a podľa ostatných údajov oznámili spoločnosti presun aktív v celkovej hodnote 1 bilión libier. Vo 4. štvrťroku minulého roka predstavovala hodnota týchto aktív približne 800 miliárd libier.

Najpopulárnejšou destináciou v EÚ je stále írsky Dublin. Celkovo 28 firiem doteraz uviedlo, že chce aktíva presunúť práve do Dublinu. Tesne za ním sú Frankfurt nad Mohanom, Luxemburg a Paríž. Tieto mestá ako plánované destinácie pre svoje aktíva uviedlo od 18 do 21 spoločností.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit