Americký Fed sa nebude ponáhľať so zvyšovaním úrokov

Menový výbor americkej centrálnej banky (Fed) v stredu podľa očakávania nechal základnú úrokovú sadzbu bez zmien v rozmedzí 2,25 až 2,50 percenta. Tento rok sa úrokovú sadzbu nechystá dvíhať vôbec a v roku 2020 plánuje len jedno zvýšenie o štvrť percentuálneho bodu. Na rok 2021 potom opäť žiadne zvýšenie základnej úrokovej sadzby neplánuje.

21.03.2019 08:23
debata

Vo vyhlásení zverejnenom po dvojdňovom zasadnutí Fed uviedol, že v máji spomalí program znižovania svojho portfólia dlhopisov na hodnotu 15 miliárd dolárov mesačne z 30 miliárd mesačne a koncom septembra ho úplne zastaví. To je krok, ktorý by mal pomôcť udržať úrokové sadzby dlhodobo nízko.

Ako pripomenula agentúra DPA, Fed tak ponechá oveľa viac peňazí na trhu. Fed sa dlhopisov nakúpených v období krízy začal zbavovať, keď sa ekonomike začalo znova dariť.

Podľa niektorých analytikov by centrálna banka tento rok mohla dokonca pristúpiť k zníženiu základnej úrokovej sadzby, ak by sa americká ekonomika výrazne spomalila. Fed vlani zvýšil základnú úrokovú sadzbu štyrikrát, naposledy na svojom decembrovom zasadnutí.

Vyjadrenie Fedu o úrokových sadzbách je podľa agentúry AP dramatickým pritvrdením jeho plánu byť pri zvyšovaní sadzby „trpezlivý“. Ešte koncom minulého roka totiž banka vo výhľade pre tento rok počítala s dvoma zvýšeniami základnej úrokovej sadzby.

Pauza vo zvyšovaní úrokovej sadzby je reakciou na spomalenie americkej a globálnej ekonomiky. Trh práce v USA zostáva podľa vyjadrenia Fedu stále silný, vo štvrtom štvrťroku ale spomalil rast ekonomickej aktivity, uviedla banka.

„Nedávne štatistiky ukazujú na pomalší rast výdavkov domácností a fixných investícií podnikov v prvom štvrťroku,“ dodala.

Šéf Fedu Jerome Powell však zostáva optimistický a súčasné spomalenie považuje za prechodný jav. „Výhľad je pozitívny,“ povedal novinárom na tlačovej konferencii. Okrem stále nízkej nezamestnanosti pripomenul aj rast miezd a platov a podľa prieskumov pretrvávajúcu dôveru spotrebiteľov a investorov v ekonomiku. Na otázku, či Fed na tento rok neplánuje zníženie základnej úrokovej sadzby, uviedol, že takýto krok nebude podľa súčasných ukazovateľov potrebný. „Teraz je čas na to byť trpezlivý, sledovať a čakať,“ vysvetlil Powell.

Americké akcie po zverejnení výsledku zasadnutia menového výboru čiastočne vyrovnali skoršie straty, dole zamieril dolár a klesať začali výnosy dlhopisov americkej vlády. Asi hodinu pred koncom obchodovania strácal Dow Jonesov index iba 0,03 percenta a dostal sa na 25 878,47 bodu, zatiaľ čo širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq boli oba dokonca v zisku. Dolár ku košu šiestich hlavných svetových mien oslaboval o 0,6 percenta na 95,81 bodu.

Od základnej úrokovej sadzby Fedu sa odvíjajú úverové náklady pre podniky a spotrebiteľov. To znamená, že s rastom sadzieb vklady v bankách bývajú viac úročené, zatiaľ čo dlžníkom sa predražujú pôžičky. Americký prezident Donald Trump centrálnu banku v minulosti niekoľkokrát vyzýval, aby úroky nezdvíhala a neznižovala tak hospodársky rast.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #dolár