USA sú nespokojné s Európou, vraj zdržuje obchodné rokovania

Plány Európskej únie na rokovania o obchode so Spojenými štátmi zatiaľ zaostávajú za tým, čo sa žiada, a akýkoľvek úmysel oneskoriť formálne rokovania nebude fungovať. Povedal to na podnikateľskej konferencii AmCham americký veľvyslanec v EÚ Gordon Sondland.

22.03.2019 07:49
debata (15)

Európska komisia, ktorá vyjednáva obchodné dohody v mene všetkých členských krajín EÚ, predložila vládam na schválenie dva mandáty na rokovanie. Jeden z nich sa týka zníženia ciel na priemyselný tovar a druhý spôsobu, ako uľahčiť spoločnostiam získanie povolenia na predaj produktov na oboch stranách Atlantiku.

„Terajší mandát nedosahuje to, o čom predseda (Európskej komisie) Juncker a prezident Trump rokovali v júli vo Washingtone. Myšlienka spočívala v širokej konverzácii o všetkých aspektoch nášho vzťahu,“ vyhlásil Sondland.

EÚ a USA vlani v júli ukončili mesiace trvajúcu patovú situáciu, keď sa Donald Trump dohodol s Jeanom-Claudom Junckerom, že nezvýši dovozné clá na autá z EÚ, zatiaľ čo obe strany budú pracovať na zlepšení svojich hospodárskych vzťahov. Vlády EÚ však zatiaľ neboli schopné odsúhlasiť začiatok formálnych obchodných rokovaní. Nemecko tlačí na rýchly štart, zatiaľ čo Francúzsko žiada viac času.

Odďaľovanie rokovaní však bude mať podľa Sondlanda následky. Niektoré krajiny EÚ sa podľa neho domnievajú, že by mali jednoducho čakať, až sa v USA vymení prezident. Táto taktika však podľa neho nebude fungovať.

„(Americkí) demokrati s prezidentom Trumpom v mnohých otázkach nesúhlasia, ale keď príde na nápravu našej obchodnej nerovnováhy s EÚ, nie je v tom medzi (nami) rozdiel, žiadny,“ vyhlásil.

Dôležitou súčasťou júlovej dohody bolo zrušenie dovozných ciel na priemyselný tovar bez automobilového priemyslu. EÚ uviedla, že autá by mali byť zahrnuté do rokovaní, a odmietla požiadavku Washingtonu na zahrnutie poľnohospodárskeho obchodu.

Americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer minulý týždeň v Kongrese povedal, že rokovania sú na mŕtvom bode.

EÚ uvádza, že sa dosiahol pokrok. Za ten považuje dva mandáty pre rokovania, diskusiu o možnej regulačnej spolupráci a zdvojnásobenie dovozu americkej sóje do EÚ od júla, aj keď to bolo spôsobené hlavne tým, že je lacnejšia ako od konkurencie.

Sondland zopakoval, že podľa USA musí byť poľnohospodárstvo súčasťou obchodných rokovaní. Pripustil ale, že obe strany by mohli vypracovať dohodu po častiach, napísala agentúra Reuters.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna #clá