Becík: Pole po Roundupe vyzerá ako po Hirošime

Americký federálny súd rozhodol, že herbicíd Roundup spôsobuje rakovinu. Polia ním však striekajú aj slovenskí farmári. Brusel ho totiž povoľuje, zasiahnuť nateraz nemieni ani rezort pôdohospodárstva. No nie všetci farmári zdieľajú nadšenie z jeho ničivých schopností – neničí totiž len burinu, ale všetko, čo zasiahne. Pozrite si video TV Pravda s exministrom pôdohospodárstva Stanislavom Becíkom.

22.03.2019 14:00
debata (55)

VIDEO: "Keď vidím glyfosátom ošetrenú plochu, vždy si predstavujem, ako vyzerala Hirošima na druhý deň po zvrhnutí atómovej bomby,“ hovorí Becík. Jeho názor na chémiu na poliach si pozrite vo videu.

Video

Glyfosát nemá u roľníka čo robiť, tvrdí Becík. Poľnohospodárstvo má totiž podľa neho dve rovnocenné poslania – prvým je dorábanie poľnohospodárskej produkcie, druhým krajinotvorba, udržanie osídlenia vidieka a ochrana biotopov.

Bayer netajil sklamanie z verdiktu amerického súdu, ktorý nedávno rozhodol, že Roundup spôsobuje rakovinu. "Sme sklamaní z počiatočného rozhodnutia poroty, ale naďalej pevne veríme, že veda potvrdzuje, že herbicídy na báze glyfosátu nespôsobujú rakovinu,“ píše koncern v oficiálnom stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #farmár #postrek #Stanislav Becík #glyfosát #Roundup #ekologická katastrofa