Čína kúpi od Airbusu 300 lietadiel za 30 miliárd eur

Európsky výrobca lietadiel Airbus podpísal s čínskou spoločnosťou China Aviation Supplies Holding Company dohodu o dodávke 290 lietadiel A320 a desať strojov A350. Hodnota dohody dosahuje 30 miliárd eur. S odvolaním sa na zdroje z Elyzejského paláca to uviedla agentúra Reuters.

25.03.2019 22:52
debata (31)

Dohoda je súčasťou sady obchodných rokovaní počas návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Európe.

Vzhľadom na nárast dopytu po leteckom cestovaní sa Čína stala kľúčovým teritóriom pre európskeho výrobcu Airbus aj americký Boeing. Situáciu ale skomplikovali tak snahy Pekingu rozvíjať domáce podniky v tomto sektore, ako aj obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi sa napriek očakávaniam nepodarilo uzavrieť dohodu pre Airbus na návšteve Číny začiatkom roku 2018 a francúzska vláda a predstavitelia Airbusu na veci odvtedy pracovali.

Prezident Si prišiel do Francúzska na trojdňovú štátnu návštevu v nedeľu z Talianska, s ktorou podpísal dohodu o jej účasti na novej Hodvábnej ceste.

Francúzsko v pondelok s Čínou podpísalo 15 dohôd v oblasti energetiky, prepravy, potravinárskeho priemyslu a v ďalších sektoroch. Popri spomínaných dodávok Airbusu spoločnosť EDF uzavrela dohodu o výstavbe veternej farmy v čínskych pobrežných vodách a firmy Fives a China National Building Materials Group podpísali dohodu o spolupráci na úsporách energie v rozvojových krajinách.

Hodnota každej z dohôd je jedna miliarda eur. Zmluvu za 1,2 miliardy o vybudovanie desiatich kontajnerových lodí potom uzavreli CMA-CGM a Čína State Shipbulding Corporation. Obe strany sa dohodli aj na zrušení embarga na vývoz francúzskej hydiny na čínsky trh.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Francúzsko #Airbus