Expert o škandále s obchvatom: Diaľnice staviame na 100 rokov, nie na 20

Pavol Kováčik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, komentuje podozrenia súvisiace s výstavbou diaľničného obchvatu Bratislavy.

30.03.2019 12:00
debata (30)
Štát pôvodne očakával, že výstavba a 30 ročná prevádzka projektu D4/R7 si vyžiada sumu na úrovni 4,5 miliardy eur. V tendri nakoniec uspelo konzorcium Obchvat Nula vedené španielskou spoločnosťou Cintra, ktoré sa zaviazalo cesty postaviť a prevádzkovať len za 1,9 miliardy eur. Tomu zodpovedá aj snaha staviteľa ušetriť. Štát má po dokončení stavby ročne platiť 52,8 milióna eur. Projekt D4/R7 vzniká zo súkromného kapitálu formou PPP projektu. Koncesionár zodpovedá za výstavbu a 30-ročnú prevádzku ciest, pričom od štátu získa ročné splátky ako platby za dostupnosť. Splácanie sa začína až v momente odovzdania ciest do užívania.

VIDEO: Môžu Španieli sypať pod diaľnicu D4 a rýchlostnú cestu R7 medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou štrk a nie lomový kameň? Neprepadne sa diaľnica v budúcnosti? Pozrite si zábery na výstavbu, ktoré pre TV Pravda komentuje prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Video

Policajti vo štvrtok (28. 3.) zasahovali na viacerých miestach Bratislavského kraja, dôvodom bola environmentálna trestná činnosť. Súvisieť má s podozreniami, že sa na stavbu D4 a R7 používa kontaminovaná zemina alebo stavebný odpad. Polícia v sobotu informovala, že vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči jednej fyzickej osobe M. J. H. a jednej právnickej osobe, bratislavskej spoločnosti s ručením obmedzeným pôsobiacej v stavebníctve, z trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

VIDEO: Zbabraný obchvat? Pozrite si vo videu TV Pravda zábery z okolia Šamorína, na ktorých je vidieť ako sa stavia rýchlostná cesta R7 medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou. Stavebné práce vo štvrtok 28. marca, teda po policajnej razii, ešte pokračovali. V komentári vo videu sa dozviete aj to, aké podozrenia sú na stole v súvislosti s výstavbou cesty.

Video

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #obchvat Bratislavy #D4R7