Čína je drahá už aj pre Sony, presunie výrobu do Thajska

Japonský elektronický a zábavný gigant Sony v rámci snahy o znižovanie nákladov uzavrie svoju čínsku továreň na výrobu inteligentných telefónov a presunie produkciu do svojho závodu v Thajsku. Oznámila to vo štvrtok firma.

29.03.2019 07:59
debata (2)

Opatrenie je súčasťou snahy o obnovenie ziskovosti divízie chytrých telefónov. Tá vo finančnom roku, ktorý sa skončí tento mesiac, očakáva stratu 95 miliárd jenov (približne 760 miliónov eur).

Divízia čelí ostrej cenovej konkurencii zo strany ázijských rivalov a podľa niektorých analytikov by ju spoločnosť Sony mala predať. Firma v tomto finančnom roku dodala zákazníkom iba okolo 6,5 milióna inteligentných telefónov. Jej podiel na globálnom trhu tak predstavuje menej ako jedno percento, napísala agentúra Reuters.

Japonská spoločnosť Fujitsu vlani predala svoje aktivity v oblasti inteligentných telefónov investičnému fondu Polaris Capital Group. Sony a jej domáci konkurenti Sharp a Kyocera sú tak poslednými japonskými výrobcami chytrých telefónov na svetovom trhu, ktorému dominujú juhokórejská spoločnosť Samsung, americká firma Apple a lacnejší čínski výrobcovia, píše Reuters.

Hovorca spoločnosti Sony upozornil, že rozhodnutie o presune výroby z Číny do Thajska nesúvisí s obchodným konfliktom medzi Pekingom a Washingtonom, v rámci ktorého na seba Čína a USA v minulom roku vzájomne uvaľovali nové clá. Továreň na výrobu chytrých telefónov v Pekingu firma podľa hovorcu uzavrie už počas niekoľkých nasledujúcich dní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Čína #Sony #Thajsko