V USA podali prvú žalobu na Boeing za haváriu etiópskeho lietadla

Žalobu na amerického výrobcu lietadiel Boeing podali na federálny súd v USA príbuzní rwandského občana, ktorý začiatkom marca zahynul pri nehode stroja 737 Max leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines.

29.03.2019 13:27
debata (3)

Havária si vyžiadala životy všetkých 157 cestujúcich a členov posádky na palube lietadla. Príbuzní rwandského občana Jacksona Musoniho tvrdia, že dopravné lietadlo Boeing 737 Max malo poruchu systému automatickej kontroly letu. Informoval o tom portál bbc.com.

Po nehode lietadla Ethiopian Airlines boli zastavené všetky lety strojov 737 Max, pretože v priebehu piatich mesiacov išlo už o druhú tragickú haváriu tohto lietadla. Spoločnosť Boeing sa k žalobe zatiaľ nevyjadrila. Príčiny nehôd lietadiel 737 Max vyšetrovatelia ešte len zisťujú.

Firmu Boeing a americký Federálny letecký úrad (FAA) už prešetruje ministerstvo spravodlivosti USA, generálny inšpektor amerického ministerstva dopravy a výbory Kongresu. Federálny letecký úrad certifikoval stroj Boeing 737 Max v roku 2017, a tiež povolil jeho ďalšie prevádzkovanie po tragickej havárii v októbri minulého roka v Indonézii. FAA plánuje do júla významne zmeniť dohľad nad vývojom lietadiel.

.....

VIDEO: Nechal americký Boeing lietať svoj stroj so zlým softvérom? Ladislav Keller, kapitán Boeingu 737: „Ak došlo k samovoľnému prestavovaniu stabilizátorov, tak ako je možné, že ostatné posádky, ktorým sa to tiež stalo, závadu zvládli? Ak nehoda mala rovnakú príčinu, aká sa prejavovala na lete predtým, tak ako je možné, že prvá posádka závadu zvládla a druhá nie?“ Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #Boeing 737 MAX 8