Na zvládnutie ďalšej krízy nemá eurozóna silu, MMF zase peniaze

Medzinárodný menový fond (MMF) nemá dostatočnú úverovú kapacitu pre prípad, že vypukne nová rozsiahla finančná kríza na rozvíjajúcich sa trhoch. Uviedol to tento týždeň šéf Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS).

29.03.2019 17:45
debata (24)

Generálny riaditeľ BIS Agustin Carstens povedal, že najnovšie preskúmanie členských kvót MMF ukázalo, že fond nemá dostatok finančných zdrojov. „Máme tak problém. Keďže MMF má nedostatok finančných zdrojov, v období krízy bude potrebné improvizovať,“ povedal Carstens na konferencii v Paríži, ktorú zorganizovala francúzska centrálna banka. Zároveň upozornil, že ak nebude schopný pomôcť fond, bude to musieť urobiť niekto iný, inak hrozia obrovské ekonomické škody.

Na problémy poukázala na rovnakej konferencii aj šéfka MMF Christine Lagardová, a to v súvislosti s eurozónou. Uviedla, že aj keď eurozóna je v súčasnosti v lepšej finančnej pozícii než pred desaťročím, nie je dostatočne silná na to, aby zvládla ďalšiu ekonomickú krízu.

„Menová únia je omnoho odolnejšia než pred 10 rokmi. Stále však nie je dosť odolná na to, aby sa z nečakaných ekonomických otrasov dostala so zdravou kožou,“ povedala Lagardová. Podobne bankový systém eurozóny je podľa nej dnes bezpečnejší, stále však nie dostatočne.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #MMF #eurozóna