Regulačnému úradu hrozí pokuta za ističe

Patálie okolo ističovej aféry z roku 2017 sa na regulačnom úrade nekončia. Po kontrolóroch z Najvyššieho kontrolného úradu a polícii si na jeho fungovanie chce posvietiť aj Úrad pre verejné obstarávanie.

30.03.2019 07:25
debata (3)

"Úrad vedie konania vo vzťahu k trom zákazkám, v ktorých verejný obstarávateľ rozdelil predmet s cieľom vyhnúť sa použitiu postupu pre zadávanie nadlimitnej zákazky,“ povedala hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Jana Zvončeková. Regulátorovi tak hrozí mastná pokuta.

K jej výške sa podľa nej nateraz nie je možné sa vyjadriť, keďže jej stanovenie je predmetom správneho konania. Úrad tak podľa nej nadviazal na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu.

Tak ako pri jeho kontrole sa aj teraz regulačný úrad odvoláva na predchádzajúce vedenie. Podľa hovorcu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslava Igaza koná ÚVO na základe zistení kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

"Keďže kontrolovaným obdobím zo strany NKÚ bol rok 2016, keď súčasné vedenie ÚRSO nepôsobilo na úrade, zistené skutočnosti týkajúce sa činnosti bývalého vedenia súčasné vedenie úradu zobralo na vedomie, podalo trestné oznámenie a podniklo kroky na odstránenie zistených skutočností,” hovorí Igaz.

Bývalý šéf regulačného úradu Holjenčík tieto obvinenia v rozhovore pre denník Pravda odmietol. Posudky podľa neho na úrade pri jeho odchode boli. A ak tam už nie sú, tak je za ich zmiznutím terajšie vedenie regulačného úradu – teda nový predseda Ľubomír Jahnátek a jeho ľudia, tvrdil Holjenčík.

„Musím povedať, že som bol zhrozený, čo všetko dokáže NKÚ napísať do svojej záverečnej správy. Nič z toho nie je pravda. Všetky posudky, ktoré boli spracované v rámci posudzovania majetku, boli odovzdané a riadne uložené v archíve. O tom existujú dokumenty, podklady a dokonca aj informácia, že kontrolóri odmietli tieto posudky prezerať. Takže všetky posudky boli pred mojím odchodom z úradu riadne uložené v archíve, ak ich niekto po mojom odchode odtiaľ neodniesol. Keď som ja odchádzal z úradu, tak tam boli,“ povedal.

Kontrola NKÚ sa zamerala na fungovanie regulačného úradu za bývalého vedenia. Nepozdávalo sa mu totiž skokové zvýšenie cien za energie začiatkom roku 2017. Ľudí vtedy prekvapili vysoké sumy na faktúrach za energie – v niektorých prípadoch vyššie o desiatky až stovky eur. Takzvaná ističová aféra stála kreslo aj vtedajšieho šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka. Vtedajšie vedenie regulačného úradu pod jeho vedením totiž povolilo skokový presun variabilnej časti ceny do fixnej zložky. Výsledkom bolo enormné zvýšenie platieb za elektrinu. Po roztrhaní faktúr vtedajším premiérom Robertom Ficom sa ceny vrátili späť na úroveň roka 2016.

Kontrolóri NKÚ sa podrobne pozreli na to, ako vôbec k takémuto dramatickému nárastu cien prišlo. Chyby našli už v samotnom cenovom konaní. Jeho súčasťou je aj proces objektivizácie hodnoty majetku regulovaných subjektov. Zistiť majetok energetických firiem malo znalecké skúmanie. Úrad naň získal vyše 1,6 milióna eur zo štátnej kasy. Dokladovať ich však nevedel. Nejasný bol podľa NKÚ aj výber znalcov. Regulačný úrad si na preverenie vybral štyri externé znalecké organizácie, 17 externých konzultantov. Do procesu boli zapojení aj zamestnanci úradu. Výber znalcov bol pritom priamy, bez využitia verejného obstarávania.

Ukázalo sa však, že viaceré výdavky za znalecké posudky a analýzy sú nepreukázateľné. Niektoré znalecké posudky boli odovzdané úradu až po zmluvne dohodnutom termíne. V elektronickej forme predložené znalecké posudky a analýza od troch spoločností nezodpovedali svojou štruktúrou predmetu zmluvy. NKÚ posunul výsledky kontroly polícii. V akom štádiu je vyšetrovanie, polícia do uzávierky nepovedala.

.....

VIDEO: "Všetky informácie nemuseli byť zámerne predložené kontrolórom, aby sa odpútala pozornosť,“ bráni sa. Holjenčík viedol regulačný úrad desať rokov, o kreslo prišiel v roku 2017 po vypuknutí ističovej aféry. Pozrite si, čo povedal vo videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #ističe #Úrad pre reguláciu sieťových odvetví