Chcete vyhodiť z domu azbest? Lividuje sa ako nebezpečný odpad

Zabudované azbestovo-cementové výrobky sa nahrádzali a vymieňali už v minulosti. Pri obnove budov, najmä obnove rozvodov v inštalačných jadrách bytových domov, to boli nové stavebné výrobky, uviedla riaditeľka Technického a skúšobného ústavu stavebného Zuzana Sternová.

31.03.2019 11:57
debata

V rámci pilotného projektu hĺbkovej obnovy bytového domu boli obnovené rozvody v inštalačnom jadre a azbestovo-cementové potrubia, ktoré boli vetracím potrubím, odstraňovala ich špecializovaná čata, priblížila.

Sternová zdôraznila, že takéto výrobky sú považované za nebezpečný odpad, preto treba pri ich odstraňovaní dodržiavať bezpečnostné predpisy. Drobné vlákna z týchto materiálov sa nesmú dostať pri likvidácií do vzduchu vo vnútornom priestore budov.

O využití azbestu v minulosti uviedla, že išlo o špeciálne výrobky na rôzne potrubné systémy v bytových domoch a rodinných domoch. V hromadnej bytovej výstavbe sa až do roku 1993 používali vetracie potrubné systémy zabudovávané do inštalačných jadier. Používali sa aj veľkorozmerové dosky ako povrchové úpravy na vnútorných povrchoch ľahkých obvodových plášťov, aj ako výplň takých dielcov na vonkajšej strane.

„V súčasnosti existuje veľký sortiment stavebných výrobkov, rozdielnych podľa účelu použitia. Sú to krytiny na báze keramickej hmoty, betónové škridle, až po škridly so zabudovanou fotovoltikou,“ uviedla riaditeľka Sternová v odpovedi na otázku, čím je možné nahradiť azbest v stavebných materiáloch. Potrubné systémy sú na báze plastov, kovu až antikoróznych materiálov, spresnila.

Štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla v marci pre TASR uviedol, že približne 200 000 až 300 000 rodinných domov na Slovensku z celkového množstva zhruba 900.000 obsahuje prvky azbestu. Verí, že v budúcom plánovacom období európskych štrukturálnych fondov sa nájde forma podpory, aby sa mohli domácnosti azbestu zbaviť.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #azbest