Bratislavčania v zápchach túžia po metre. Nemajú na to

Bratislavu trápia dopravné zápchy, v ktorých často uviaznu aj vozidlá MHD. Koľko by hlavné mesto Slovenska potrebovalo peňazí, aby mohlo postaviť metro?

02.04.2019 00:00
debata (85)

O finančných nárokoch výstavby metra si možno urobiť predstavu podľa susednej Českej republiky, kde chce hlavné mesto Praha vybudovať ďalšiu z liniek metra, trasu D. Práve o peniazoch na túto trasu sa hovorilo v marci na rokovaní pražského mestského zastupiteľstva.

Vedenie Prahy odhaduje, že stavba novej linky metra D z Písnice na Náměstí Míru vyjde na 72 miliárd českých korún (2,8 miliardy eur). Na rokovaní zastupiteľstva Prahy to uviedol primátorov námestník pre dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Dodal, že ide o odhad podľa aktuálnych cien stavebných prác a finálna cena vzíde zo súťaže na zhotoviteľa.

Zvýšenie ceny oproti predchádzajúcim odhadom kritizoval predseda klubu poslancov ANO Patrik Nacher. Námestník Scheinherr v reakcii uviedol, že minulá reprezentácia vychádzala z čísel, ktorá nezohľadňovali nárast nákladov na stavebné práce v posledných rokoch.

Prvý úsek z depa Písnice na Pankrác (7,9 kilometra) podľa neho na základe aktuálnych odhadov vyjde na 57 miliárd korún (2,21 miliardy eur), celá zatiaľ naplánovaná trasa až do centra mesta (2,7 km) potom o 15 miliárd korún viac (590 miliónov eur). Na novej linke majú jazdiť vlaky bez vodiča. Úprava zákona, ktorá to umožní, je v českom parlamente.

Pre Bratislavu, ktorá v tomto roku bude hospodáriť s celkovým rozpočtom 489,78 milióna eur, je stavba metra príliš veľkým sústom. Navyše v prípade Prahy ide o rozširovanie metra. České hlavné mesto má ľudí, inštitúcie, skúsenosti. Bratislava by začínala na zelenej lúke, s nutnosťou vybudovať všetko od začiatku.

Pre Bratislavu je v súčasnosti hlavnou výzvou posunutie električkovej trate hlbšie do Petržalky v takom termíne, aby mesto dokázalo využiť eurofondy, ktoré sú na to vyčlenené. Metro v Bratislave tak zatiaľ zostáva pre obyvateľov hlavného mesta nesplneným snom.

.....

VIDEO: Bratislava každý deň zažíva počas špičky dopravné zápchy. Menšiu úľavu priniesli prázdniny, ale hneď po nich doprava opäť zhustla. Pozrite si vo videu TV Pravda zábery z ciest a z helikoptéry na zápchy na Prístavnom moste tesne po prázdninách začiatkom marca. Vo videu vidno upchatý obchvat Bratislavy pri Prístavnom moste, ako aj kolóny na zjazde na Bajkalskú ulicu.

Video
85 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #metro