Brusel pozastavil odvod pre reťazce, Danko sám navrhne jeho zrušenie

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko čo najskôr predloží do parlamentu návrh na zrušenie osobitného odvodu pre obchodné reťazce a počká si na pokles cien v obchodných reťazcoch. Ak ceny potravín nebudú klesať, požiada ministra financií o prísnejšiu daňovú kontrolu v dotknutých reťazcoch. Dodal, že v predmetnom zákone by stačilo zmeniť jednu vetu a bol by v súlade s požiadavkami Európskej komisie, no už sa mu nechce s obchodnými reťazcami "bojovať a niekomu ustupovať".

02.04.2019 10:25 , aktualizované: 15:50
Andrej Danko Foto: ,
Predseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko.
debata (715)

„V nasledujúcich minútach pripravím návrh na zrušenie odvodu a budem dohliadať na to, či ceny potravín klesnú. Sám som poprosil svojho hovorcu, aby sme nakúpili ceny potravín dnes a o mesiac ich porovnali. Robím to preto, že nechcem, aby sa o mne o 40 rokov hovorilo ako o človeku, ktorý stál za rastom cien potravín,“ uviedol Andrej Danko.

Osobitný odvod vznikol podľa Andreja Danka z dôvodu, že obchodné reťazce, ktoré získali na Slovensku monopolné postavenie, si nectia slovenských výrobcov a potravinárov, ceny potravín sú v EÚ na Slovensku jedny z najvyšších, reťazce sa dopúšťajú nekalých praktík a ponúkajú Slovákom výrobky s rovnakým obalom, no s rozdielnou kvalitou. „Obchodné reťazce minimalizujú svoje zisky a štát potom nemá peniaze. Reťazce si účtovne a ekonomicky robia, čo chcú a takýto prístup majú aj k výrobcom. Chceli sme, aby prispievali cez osobitný odvod slovenským prvovýrobcom a spracovateľom tak, aby podpora agropotravinárstva nezáležala na tom, ako sa vyspí minister financií,“ pokračoval Danko.

Európska komisia predbežným opatrením pozastavila platnosť odvodu podľa Danka preto, že SR rovnako nezdanila osobitným odvodom aj slovenského predajcu COOP Jednota. Toto považuje komisia za porušenie pravidiel. „Na tomto základe vzniká situácia, že zákon je platný, no pozastavený. Napriek tomu, že ešte nenastali podmienky tohto zákona, mali rásť ceny potravín. Ministerstvo financií sa vyjadrilo, že príčinou nárastu cien potravín nebol odvod. Tento zákon buď opravíme a ministerka teda pripraví novelu s jedinou pripomienkou EK a to tou, že zdaníme aj jediný slovenský podnik. Je to jeden riadok a tento odvod bude plne v súlade s legislatívou EÚ bez jediného problému. Osobité dane poznajú aj iné štáty EÚ. Ak zákon pozmeníme a splníme podmienky EÚ, získame pre našich prvovýrobcov 80 mil. eur. Tak sa však nestane, pretože tento zákon zrušíme. Garantujem však poľnohospodárom, že sľúbenú podporu 80 mil. eur dostanú,“ dodal Danko.

Obchodné reťazce majú podľa predsedu parlamentu SR obrovské postavenie v EÚ. „Novelu zákona a teda jednu vetu, ktorú požaduje EK, v ňom nezmením. Neurobím to preto, lebo si vážim slovenských predajcov. Možno obchodné reťazce vyhrali bitku, ale nie vojnu so štátom. Požiadam ministra financií o sprísnené kontroly v týchto reťazcoch. Som presvedčený, že musíme ich závierky tvrdšie kontrolovať,“ uzavrel Danko.

Matečná považuje pozastavenie osobitného odvodu za lobing

„Na osobitný odvod z reťazcov uvalila Európska komisia predbežné opatrenie. Čo toto znamená? Účinnosť zákona je pozastavená a reťazce nezaplatia slovenským poľnohospodárom a potravinárom žiadne prostriedky,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná vo vyhlásení.

"Je absolútne nehorázne, že zástupcovia obchodníkov a reťazcov vedeli o presnom dátume predbežného opatrenia a zverejnili ho už mesiac a pol dopredu. Je absolútne nehorázne a šokujúce, že úradníci komisie rozhodovali nie na základe odborných stanovísk suverénnych členských štátov, ale na základe tlaku lobistov reťazcov a obchodníkov, " povedala Matečná.

Túto nehoráznosť a chovanie budem veľmi striktne namietať a požiadam Európsku komisiu, aby začala vyšetrovanie, ktorí úradníci rozhodovali a s akými lobistami sa stretávali, oznámila Matečná.

Nie je to prvýkrát, keď Európska komisia poškodila Slovensko, skonštatovala Matečná. „Ak ide o spotrebiteľa, ide o obyčajného človeka, Európskej komisii trvá rozhodnutí veľmi dlho. Poviem ako príklad – trvalo niekoľko rokov, kým Európska komisia uznala dvojakú kvalitu potravín, trvalo niekoľko rokov, kým vyšla smernica o nekalých obchodných praktikách, ale ak ide o tému veľkých bohatých obchodných reťazcov, Európska komisia bola schopná poslať reakciu Slovensku za rekordné tri pracovné dni. Pýtam sa, boli už tieto listy pripravené, pripravili ich vôbec úradníci? Alebo lobisti?“.

„Sme Slovensko, a Slovensko sa nenechá utláčať ani reťazcami, ani ich lobistami, ani Európskou komisiou, ktorá už neraz Slovensku ukrivdila,“ zhrnula ministerka svoj postoj aj strany SNS, za ktorú je vo vláde, k pozastaveniu osobitného odvodu.

Podľa poslankyne SNS Evy Antošovej, ktorá sa tiež zúčastnila na vyhlásení ministerky, budú pozorne sledovať cenovú politiku obchodníkov. „Prichádza zaujímavý test. Obchodné reťazce údajné zdvihli ceny potravín pod zámienkou, že musia platiť daň z osobitného odvodu, napriek tomu že reťazce do dnešného dňa nemali povinnosť zaplatiť ani jeden cent. A teraz, keď zákon pozastavil Brusel, naskytá sa zvláštna otázka – pôjdu ceny potravín dole?“.

Ministerka Matečná verejne vyzvala obchodné reťazce, aby znížili ceny potravín, ktoré mali začiatkom roka rekordne rásť pre osobitný odvod.


VIDEO: Pozrite si, aké vášne odvod vyvolal, keď sa schvaľoval v slovenskom parlamente. Odvod pre reťazce: Podľa Simona zasiahne chudobu. Neverte reťazcom, tvrdí Bugár. (TV Pravda 13.12.2018)

Video

Opozícia upozorňovala na problémy od začiatku

SaS, OĽaNO, Sme rodina a koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU schvaľujú krok Európskej komisie, ktorá pozastavila účinnosť zákona o osobitnom odvode pre reťazce a uvalila naň predbežné opatrenie. Opozičné subjekty podľa svojich slov ešte pri rokovaní o tomto zákone upozorňovali ministerstvo pôdohospodárstva a aj stranu SNS ako predkladateľa, že tento zákon môže byť diskriminujúci a v rozpore s právom Európskej únie. Uviedli to v reakcii na predbežné opatrenie EK predseda SaS Richard Sulík, predsedníčka poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veronika Remišová, vedúci pracovnej skupiny pre poľnohospodárstvo v Sme rodina Jaroslav Karahuta a poslanec NR SR zo strany SPOLU Jozef Mihál.

Strana SaS uviedla, že prišlo na jej slová a Európska komisia zasadila SNS tvrdý úder. „Andrej Danko preukázal, že jeho schopnosť tvoriť zákony nie je bohvieaká. Pri tomto zákone bol niekoľkokrát upozorňovaný. Ja som sa koncom minulého roka obrátil na EK s otázkou, či je zákon v poriadku“, reagoval predseda SaS Richard Sulík. Doplnil, že písal list európskej komisárke pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager. „S ňou som sa stretol minulý týždeň, kde som ju presvedčil, že tento zákon je nedovolená štátna pomoc a nie je fér voči obchodníkom, ktorých rozdeľuje na dve skupiny. Navyše ceny potravín na jeho základe preukázateľne rastú. Vestager mi sľúbila, že bude konať prednostne tak, aby neprišlo ani k prvým platbám reťazcov, čo sa dnes stalo, za čo som rád. Dúfam, že stiahnutie odvodu bude vidieť aj na cenách potravín. Táto situácia ukázala, že slovenskí europoslanci sú v europarlamente dôležití,“ povedal Sulík.

Riadenie rezortov SNS a konkrétne ministerstva pôdohospodárstva sa podľa hnutia OĽaNO podobá na úplný chaos. „Ministerstvo pôdohospodárstva a vláda prijali zákon, ktorý bezprecedentne zvýšil ceny potravín a EK ide preskúmať, či nie je proti právu EÚ. Na oba problémy sme upozorňovali, ešte keď SNS ohlásila zámer predložiť tento zákon. Táto situácia je spôsobená neschopnosťou nominantov SNS a vyvoláva právnu neistotu. Ministerka síce teraz apeluje na reťazce, aby ceny znížili, no vôbec nie je isté, či v konečnom dôsledku potravinové reťazce nebudú musieť nakoniec odvod doplatiť, keďže v súčasnosti hovoríme len o predbežnom opatrení, a nie o stiahnutí zákona. EK navyše nemá žiadnu právomoc stiahnuť slovenské zákony. Celý tento proces a neistota sa môže natiahnuť na dlhé mesiace. Ministerka by mala osobitný odvod sama stiahnuť. Ľudia by mali lacnejšie potraviny a vyhli by sme sa sporom, ktoré môžu SR priviesť do súdneho sporu s EK, ktorý by stál SR nemalé zdroje,“ uviedla Veronika Remišová.

Podľa OĽaNO má ministerka Matečná pravdu, keď tvrdí, že potravinovú sebestačnosť Slovenska zničili predchádzajúce vlády svojimi katastrofálnymi rozhodnutiami. „Tu má pani Matečná pravdu. Dvanásť rokov na Slovensku vládne strana Smer, sedem rokov spoločne so stranou SNS. Ak niekto zničil potravinovú sebestačnosť, boli to práve tieto strany, ktoré ničia to najcennejšie, čo Slovensko má, a to pôdu,“ dodala Remišová.

Hnutie Sme rodina – Boris Kollár hodnotí utorkový brífing ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej ako zúfalý výkrik a prejav absolútnej neschopnosti riadiť rezort, zodpovedný za výživu občanov SR. „Hnutie Sme rodina opakovane upozorňovalo na nekompatibilitu prijatého zákona o osobitnom odvode s pravidlami voľného obchodu v EÚ a správne predpokladalo, že tento zákon, ktorý prijala NR SR 13.decembra 2018 po prelomení veta prezidenta SR, bude Európskou komisiou v priebehu krátkej doby zrušený. Naše predpoklady sa opierali o skutočnosti, že podobný odvod už bol pozastavený, prípadne zrušený EK aj v Maďarsku a Poľsku,“ zhodnotil Jaroslav Karahuta.

K stiahnutiu zákona o osobitnom odvode by mohol pomôcť návrh poslancov zo strany SPOLU, ktorý je v rokovaní na aktuálnej parlamentnej schôdzi. Celý proces zrušenia odvodu by sa tak podľa SPOLU rapídne urýchlil a Slovensko by sa vyhlo prípadným sankciám. „Andrej Danko si presadil osobitný odvod napriek odporu občanov, odborárov, zamestnávateľov, obchodných reťazcov, prezidenta a opozície. Dôrazne sme upozorňovali predsedu SNS, nech to nerobí, pretože je v rozpore s právom EÚ. Zákon po 1. januári 2019 spôsobil výrazné zvýšenie cien potravín, čo dopadlo najviac na mladé rodiny a dôchodcov, prípadne ľudí s nízkymi príjmami. My ako strana SPOLU podávame koalícii pomocnú ruku tým, že máme v NR SR návrh na zrušenie osobitného odvodu a zrušiť ho tak parlament môže už v najbližších dňoch. Tým by sa zmiernili dopady tohto zákona,“ uzavrel Jozef Mihál.

715 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #osobitný odvod