Poliaci s kuracími rezňami dodali Čechom aj salmonelu

V zásielke viac ako pol tony kuracích rezňov z Poľska do Česka objavila česká Štátna veterinárna správa (SVS) baktériu salmonelu.

02.04.2019 14:28
debata (9)

Mäso sa dostalo hlavne do stravovacích zariadení, uviedol hovorca SVS Petr Vorlíček. Rezne zo spomínanej zásielky už podľa neho dodávateľ rozviezol odberateľom a mäso bolo spracované.

Salmonela spôsobuje akútne hnačkové ochorenie. SVS ale zatiaľ nemá informácie, že by mal niekto po konzumácii mäsa zo spomínanej zásielky zdravotné problémy. Podľa Vorlíčka je pri dostatočnej tepelnej úprave mäsa so salmonelou riziko nákazy minimálne.

Mäso sa salmonelou pochádzalo od poľskej firmy Dromico a v Česku ho distribuovala firma Astra mäso z Nového Bydžova na Královohradecku. V Česku bolo mäso prevezené do piatich zariadení.

„Vo väčšine prípadov ide o stravovacie zariadenia, kde možno predpokladať, že kuracie mäso prešlo dostatočnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotrebiteľov by malo byť minimálne,“ uviedol Vorlíček. Keďže však medzi odberateľmi bolo i mäsiarstvo, môžu mať ľudia mäso z danej zásielky napríklad ešte doma v mrazničke.

„Ak niekto zakúpené mäso zamrazil a má ho v mrazničke, nemal by ho konzumovať a môže ho vrátiť v mieste, kde ho zakúpil,“ doplnil hovorca SVS.

Salmonely sú podľa SVS zničené už pri tepelnej úprave nad 70 stupňov Celzia počas desiatich minút, prípadne pri úprave pri vyššej teplote počas kratšej doby, alebo nižšej teplote a dlhšom čase. Je ale potrebné dať pozor tiež na riziko takzvanej krížovej kontaminácie potravín, keď človek napríklad použije rovnaký nôž, doštičku či riad na surové mäso a potom napríklad na zeleninu.

V poslednom období české úrady zaznamenali niekoľko prípadov zásielok mäsa z Poľska kontaminovaných salmonelou. V Česku tento rok platili od konca februára do konca marca mimoriadne opatrenia pre nález salmonely v zhruba 700-kilogramovej zásielke hovädzieho z Poľska a predchádzajúcemu pomalému informovaniu o dovoze mäsa z bitúnkov, kde spracovali aj choré zvieratá.


VIDEO: Ako si vybrať kvalitný mäsový výrobok? Aké dôsledky zanechávajú mäsové škandály, ako naposledy prípady pochybnej poľskej hovädziny? Pozrite si video TV Pravda s názormi mäsiara Ignáca Bertoviča z Vysokej pri Morave.

Video
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #Česko #salmonela