Pokles cien potravín, keď nebude osobitný odvod? Ak, tak neviditeľný

Ak reťazce dali osobitný odvod z potravín predčasne do cien, je priestor na ich zníženie. Nemusí to však byť vidieť, lebo stúpnu iné náklady.

02.04.2019 20:00
debata (38)

Reťazce žiadny osobitný odvod z potravín doteraz neplatili a ani platiť nebudú. Brusel pozastavil zákon, za ktorý najviac bojoval šéf národniarov Andrej Danko.

Pre obavy z osobitného odvodu však už rástli ceny na pultoch. Ukázali to začiatkom roka štatistiky – ceny potravín poskočili v januári medzimesačne až o tri percentá. Podľa prepočtov Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií 0,9 percenta z toho ide na vrub osobitného odvodu. Vo februári už potraviny draželi len minimálne – medzimesačne poskočili len o desatiny percenta.

Danko uviedol, že sám pripraví návrh na zrušenie zákona a bude čakať, či sa to prejaví na cenách.

Môžeme teda počítať s poklesom cien potravín? "Za predpokladu, že v januári reťazce zakomponovali do cien potravín, prípadne iných komodít, očakávaný zvýšený náklad v nasledujúcich mesiacoch, ale ten nakoniec nevznikne, tak existuje priestor na určitú úpravu cien potravín či iných komodít,“ hovorí analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská.

Netreba však zabúdať, že ceny nahor tlačia aj drahé palivá či energie, dodáva. Tiež zaváži, aký bude vývoj cien komodít na svetových burzách či úroda. V hre však budú stále aj opatrenia vlády – ako zvýšenie minimálnej mzdy či príplatky za prácu v noci, vo sviatok či niektorý z víkendových dní. Tie majú ísť opäť hore od mája. Potenciálny pokles cien preto môže byť podľa Sadovskej tlmený a na prvý pohľad neviditeľný.

Reťazce zásah z Bruselu potešil, farmári však majú hlavu v smútku. Vybraté milióny mali ísť do poľnohospodárstva. Od opatrenia si totiž národniari sľubovali okolo 70 až 80 miliónov eur. Tie mali zo štátnej kasy putovať do rúk farmárom. Najprv sa zvažoval marketingový fond, neskôr sa hovorilo o systémových opatreniach bez bližšej definície.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa dušuje, že o podporu neprídu. Do rezortu by malo ísť 30 miliónov na zelenú naftu a ďalších 50 miliónov eur na takzvané systémové opatrenia. S týmito sumami ráta aj štátny rozpočet. Ráta však aj s príjmom z osobitného odvodu. A ten, zdá sa, nebude.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #osobitný odvod