Recesia ekonomiky sa odkladá, hlási MMF

Rast svetovej ekonomiky v dôsledku obchodných sporov aj prísnejšej menovej politiky stratil tempo, Medzinárodný menový fond (MMF) však v blízkom období neočakáva hospodársku recesiu. Uviedla to šéfka MMF Christine Lagardeová v prejave k Obchodnej komore Spojených štátov vo Washingtone

03.04.2019 08:00
debata (3)

„V januári MMF predpovedal, že globálny rast sa v rokoch 2019 a 2020 bude pohybovať okolo 3,5 percenta,“ uviedla Lagardeová. „Odvtedy (rast) opäť stratil tempo, ako budúci týždeň uvidíte z našej aktualizovanej prognózy,“ dodala. MMF predstaví aktualizovaný výhľad svetovej ekonomiky budúci utorok.

Lagardeová takisto varovala, že mnoho krajín má pre nízke úrokové sadzby a vysoký dlh obmedzené možnosti, ako podporovať ekonomiku v čase útlmu. „Realitou je, že mnoho ekonomík nie je dostatočne odolných. Vysoký verejný dlh a nízke úrokové sadzby ponechávajú obmedzené možnosti pre opatrenia, akonáhle príde ďalší útlm, čo sa nevyhnutne stane,“ uviedla.

Hlavný ekonóm spoločnosti Moody's Analytics Mark Zand podľa utorkovej správy servera CNBC varoval, že svetová ekonomika sa s vysokou pravdepodobnosťou prepadne do recesie, ak Spojené štáty a Čína počas troch mesiacov nedosiahnu obchodnú dohodu. V Európskej únii a Británii by podľa neho mohol hospodársku recesiu vyvolať brexit bez dohody.

Medzi Spojenými štátmi a Čínou v minulom roku vypukla obchodná vojna, v rámci ktorej na seba tieto dve krajiny vzájomne uvaľovali nové clá. V súčasnosti sa Washington a Peking snažia dojednať obchodnú dohodu, ktorá by vzájomné spory ukončila. Tento týždeň by sa zástupcovia oboch krajín mali stretnúť vo Washingtone.

Lagardeová v pondelok uviedla, že ak by na celý obchod medzi USA a Čínou bolo uvalené 25-percentné clo, znížil by sa podľa analýzy MMF hrubý domáci produkt v USA až o 0,6 percenta a v Číne až o 1,5 percenta. „V obchodnej vojne nikto nevyhráva,“ povedala šéfka MMF. „Preto je potrebné, aby sme spolupracovali na znižovaní obchodných bariér a modernizácii globálneho obchodného systému,“ dodala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #MMF