Rakúsky ekonóm: Raz budú Rakúšania chodiť za robotou do Bratislavy

Bratislava a Viedeň sú najbližšie položené hlavné mestá v Európe. Lepšia spolupráca by mohla vyriešiť ekonomické problémy, ktoré ich trápia.

03.04.2019 11:12
debata (29)

Bratislava môže pomôcť Viedni vyriešiť nezamestnanosť mladých a naopak rakúska metropola tým prispeje k zmierneniu nedostatku pracovných síl na západe Slovenska. Pre TASR to uviedol rakúsky ekonóm a výkonný riaditeľ Viedenského inštitútu pre medzinárodné ekonomické porovnávanie Mario Holzner.

„Problémom bratislavského regiónu je nedostatok pracovnej sily. Je to dané aj tým, že Slovensko stráca populáciu v produktívnom veku a tá sa v najbližších desaťročiach môže znížiť až o tretinu. Viedeň trápi nezamestnanosť mladých ľudí. Doteraz skôr chodia Slováci pracovať do Viedne, no vzhľadom na súčasný vývoj a trendy si viem predstaviť niečo opačné a síce, že mladí Rakúšania budú chodiť za prácou na Slovensko. Tým by sa vyriešil problém s nedostatkom pracovnej sily na západe Slovenska,“ vysvetlil Holzner.

Obe mestá čelia v posledných desaťročiach odlišným trendom. „Viedeň zaznamenáva masívny rast populácie. Kým pred tromi desaťročiami mala 1,5 milióna obyvateľov, teraz sa už blíži k hranici dvoch miliónov. Mesto priťahuje ľudí najmä vysokou kvalitou života, čo potvrdzujú mnohé štúdie. Bratislava nezažíva populačný, ale ekonomický boom. Pred finančnou krízou dosahoval ročný rast bratislavského regiónu aj 20–25% HDP ročne, čo je neskutočné číslo. V rámci ukazovateľa HDP na obyvateľa patrí k najsilnejším regiónom v celej EÚ,“ upozornil Holzner, podľa ktorého Slovensko čaká podobný osud ako Rakúsko po druhej svetovej vojne, keď sa stalo imigrantskou krajinou. A to nielen pre ľudí z východu, ale aj zo západu.

„Problém môže byť v rozdieloch v nominálnej mzde. No vzhľadom na rýchlejší rast bratislavského regiónu očakávame, že sa tento ukazovateľ vyrovná do roku 2030. A tak už počas nasledujúcej dekády bude mať zmysel chodiť pracovať do Bratislavy a žiť vo Viedni,“ dodal Holzner.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #práca #Slovensko #Rakúsko #Viedeň