Ukrajinská vláda zakázala zdražovať plyn pre domácnosti pred voľbami

Ukrajinská vláda zakázala štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz zvyšovať ceny plynu pre spotrebiteľov, oznámil v stredu premiér Volodymyr Hrojsman. Pred rozhodujúcou voľbou hlavy štátu zákaz pravdepodobne poteší voliča, ale znepokojí veriteľov Ukrajiny, poznamenala agentúra Reuters.

03.04.2019 18:15
debata (9)

Zákaz, ktorý má platiť spätne od 1. apríla, prichádza v čase, keď sa Hrojsmanov spojenec, súčasný prezident Petro Porošenko, snaží zvýšiť svoje šance v kľúčovom druhom kole prezidentských volieb. To sa uskutoční 21. apríla. Porošenko len tesne postúpil z nedeľného prvého kola volieb na druhej priečke a má pred sebou ťažkú ​​úlohu v rozhodujúcom súboji poraziť herca Volodymyra Želenského, ktorý v nedeľu získal takmer dvakrát viac hlasov ako súčasný prezident.

Vláda sa rozhodla povoliť Naftogazu predávať plyn obyvateľstvu lacnejšie, než je doterajší „strop“ vo výške 8,55 hrivny za meter kubický, nie však drahšie. „Plne to podporujem. Čím lacnejšie budú plyn predávať, tým lepšie,“ vyhlásil premiér podľa denníka Ukrajinská Pravda.

Hrojsman minulý mesiac uviedol, že bude naliehať na ministerstvo financií a Naftogaz, aby s Medzinárodným menovým fondom dospeli k dohode, ktorá by zabránila akémukoľvek budúcemu nárastu sadzieb za plyn pre domácnosti.

MMF, hlavný veriteľ Ukrajiny, opakovane vyzval Kyjev, aby zaviedol trhové ceny zemného plynu, čo je podmienka budúcej finančnej pomoci pre túto krajinu, postihnutú vojnou.

Ukrajinská vláda vlani v októbri zvýšila ceny zemného plynu takmer o štvrtinu, čo jej umožnilo dosiahnuť dohodu s MMF o novej pomoci vo výške 3,9 miliardy dolárov. Vtedy tiež vláda tvrdila, že plánuje od roku 2020 zvýšiť domácnostiam ceny plynu na trhovú úroveň.

Ceny zemného plynu sú citlivou otázkou v krajine, kde veľká časť obyvateľstva žije na pokraji chudoby a októbrové zdraženie znížilo Porošenkovu popularitu, napísal Reuters.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina