Akciové trhy hýria optimizmom, očakávaju dohodu USA s Čínou

Európske akcie v stredu štvrtýkrát za sebou posilnili a vyšplhali sa na najvyššiu úroveň za takmer osem mesiacov. Rástli aj trhy v USA.

04.04.2019 00:00
debata

Podporila ich okrem iného nádej na dosiahnutie obchodnej dohody medzi Spojenými štátmi a Čínou, napísala agentúra Reuters.

Paneurópsky index STOXX 600 si pripísal približne jedno percento a dostal sa najvyššie od vlaňajšieho augusta. Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow v stredu uviedol, že obchodné rozhovory medzi USA a Čínou postupujú vpred a že obe strany dúfajú, že sa tento týždeň priblížia k dohode. Tá by ukončila colné vojnu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta.

K rastu cien akcií prispeli tiež priaznivé údaje o maloobchodných tržbách v eurozóne a aktivite sektora služieb v Číne. „Na akciovom trhu zjavne panuje pozitívnejšia nálada,“ uviedol analytik Elwin de Groot zo spoločnosti Rabobank.

Hlavný index nemeckých akcií DAX sa v stredu podľa agentúry DPA vyšplhal na najvyššiu úroveň od začiatku októbra. Obchodovanie uzavrel s nárastom o 1,7 percenta na 11 954,40 bodu.

Americké akcie počas stredajšieho obchodovania tiež posilnili vďaka nádeji na dosiahnutie obchodnej dohody medzi Spojenými štátmi a Čínou. K rastu veľkou mierou prispeli akcie výrobcov čipov, ktorých tržby sú silne závislé na Číne.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si dnes pripísal 0,15 percenta a obchodovanie uzavrel na 26 218,13 bodu. Širší index S&P 500 sa zvýšil o 0,21 percenta na 2873,40 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrástol o 0,60 percenta na 7895,55 bodu.

Cena akcií výrobcu čipov Advanced Micro Devices (AMD) sa zvýšila o zhruba 8,5 percenta, výrazný nárast zaznamenali aj akcie konkurenta Intel. Maklérska spoločnosť Nomura Instinet odporučila nákup akcií oboch podnikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #burzy #obchodná vojna #clá