Z hluku veterníkov je podľa Trumpa rakovina. Výrok rozčúlil aj republikánskeho senátora

Vplyvný americký senátor Chuck Grassley sa v stredu rozčúlil nad výrokom prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého hluk z turbín veterných elektrární spôsobuje rakovinu.

04.04.2019 11:17
debata (8)

Takéto poznámky sú „idiotské“, komentoval prezidentov výrok Grassley, republikánsky senátor zo štátu Iowa, ktorý dve pätiny svojich energetických potrieb čerpá práve z využitia sily vetra.

Trump o nebezpečenstve hluku hovoril v utorok na konferencii republikánskeho kongresového národného výboru, ktorý má podporovať volebné ambície republikánskych kandidátov. Iowa je vo využití veternej energie v USA rekordmanom, v štáte je viac ako 4000 veterných elektrární.

„Hovoria, že hluk (turbín) spôsobuje rakovinu. Ak máte veternú elektráreň niekde v blízkosti svojho domu, potom vám blahoželám – váš dom má o 75 percent menšiu hodnotu,“ vyhlásil prezident, ktorý si za svoj výrok už vyslúžil odsudky amerických médií. Časopis Vanity Fair hlavu štátu označil za „prevereného blbca“.

Grassleyho Trumpov výrok pohoršil hlavne preto, že senátor je považovaný za jedného z iniciátorov legislatívnej podpory alternatívnych zdrojov. Už pred 26 rokmi presadil federálnu daňovú úľavu, ktorá v USA odštartovala masové využitie veternej energie. Prezidentove slová boli podľa senátora „predovšetkým idiotské, a potom tiež urážali Chucka Grassleyho ako otca energetických daňových úľav“.

Americký prezident je dlhoročným odporcom veterných elektrární a obhajcom klasických energetických zdrojov, ktoré podľa ekológov zaťažujú životné prostredie.

„Ak nefúka, rozlúčte sa večer s televíziou,“ povedal Trump na republikánskej kongresovej akcii po poznámke o rakovine spôsobenej hlukom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #veterná energia #Donald Trump