Menej nadčasov, viac peňazí za ne. Odborári našli s Ficom spoločnú reč

Odborári chcú maximálne sto hodín nadčasov a vyššie príplatky za ne. Šéf Smeru Robert Fico považuje za reálne, že to získa podporu parlamentu.

04.04.2019 13:01
debata (10)

Na májovej schôdzi parlamentu predloží vládny Smer-SD zákony týkajúce sa materskej, rodičovského príspevku, ale aj opatrenia na pomoc rodinám prvákov základných škôl a zvýšenie vianočného dôchodku. Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnej rade SR po stretnutí s odborármi.

O pripravovaných návrhoch Fico oboznámil prezidenta KOZ SR Mariána Magdoška a predsedu Rady OZ KOVO Emila Machynu.

„Doplnil, že z ich strany prišli aj ďalšie návrhy. Medzi nimi je tiež otázka nadčasov. "Je to riešenie, ktoré považujeme za veľmi elegantné,“ povedal Fico s tým, že by mohli získať aj podporu v parlamente.

Odborári chcú skrátiť nadčasové hodiny a zvýšiť príplatky za ne. „Chceme, aby to bolo 100 hodín a vyššie príplatky,“ povedal predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna. Za výsledky v práci očakáva aj adekvátnu odmenu.

Poslanci koncom marca schválili ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov. Ženy majú ísť do dôchodku skôr za výchovu dieťaťa. Ústavný zákon má nadobudnúť účinnosť od 1. júla tohto roka. Okrem zastropovania veku odchodu do dôchodku bude Ústavou SR garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde. Ústavne tiež budú zakotvené základné piliere dôchodkového zabezpečenia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Odbory #Robert Fico #Smer #nadčasy