Odbory o penzijnom strope: Na prvom mieste musí byť človek

Odborári nesúhlasia s kritickými vyjadreniami Rady pre rozpočtovú zodpovednosť o rozvrátení verejných financií a znižovaní dôchodkov po tom, ako parlament schválil ústavný zákon o zavedení stropu na dôchodkový vek. Na štvrtkovej tlačovej besede to uviedol prezident Konfederácie odborových zväzov SR Marián Magdoško.

04.04.2019 13:14
debata (27)

„Sú to suché matematické výpočty, hypotetické úvahy,“ povedal na spoločnej tlačovej besede s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Upozornil na to, že počet odpracovaných rokov je len jednou z veličín pri výpočte dôchodku a ďalšie veličiny závisia od rastu miezd. „Je to všetko strašenie, ktoré odmietame,“ tvrdí odborársky šéf.

Podľa šéfa KOZ by vláda aj tak časom musela riešiť automatické zvyšovanie dôchodkového veku podľa predlžovania stredného veku dožitia. „Automat nás tlačil do neuveriteľných čísiel,“ povedal. Keby sa podľa Magdoška nezaviedol strop na dôchodkový vek, o 50 rokov by ľudia išli do dôchodku 71 rokoch.

„Sme veľmi radi, že sa našla ústavná väčšina a nateraz bol schválený ústavný zákon,“ tvrdí. Odborársky líder v tejto súvislosti upozornil na to, že vlani štát Sociálnu poisťovňu dotoval sumou 106 miliónov eur a v tomto roku už Sociálna poisťovňa dotáciu od štátu nepotrebuje.

„Človek musí byť na prvom mieste, nie kapitál,“ povedal na tlačovej besede šéf OZ Kovo Emil Machyna. Schválenie ústavného zastropovania dôchodkového veku považuje za „rozhodnutie pre ľudí“.

VIDEO: Ostré vyjadrenia k dôchodkovému stropu. Stroje ľudí nezomelú, hovorí Fico. Kollár: Zastavili sme hnusný automat. Fico a Kollár tak reagovali na fakt, že ľudia sa po novom už nemusia obávať, že pôjdu do penzie v 70-ke. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

Dôchodok vo veku 64 rokov

Parlament schválil minulý štvrtok ústavný zákon od poslancov za Smer-SD, ktorým sa od júla tohto roka zavedie strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov. Žena, ktorá vychovala jedno dieťa, bude mať právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, bude môcť ísť do penzie najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi bude mať strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roku. Za schválenie ústavného zákona hlasovalo 91 poslancov, 37 bolo proti a 15 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Zavedenie stropu na penzijný vek okrem poslancov za Smer-SD podporili poslanci za SNS, Sme rodina, ĽS Naše Slovensko, traja poslanci za Most-Híd a nezaradení poslanci Alena Bašistová, Rastislav Holúbek, Juraj Kolesár, Peter Marček a Martina Šimkovičová.

Rozpočtová rada má výhrady

K ústavnému zastropovaniu dôchodkového veku má zásadné výhrady Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Upozornila na to, že výška novopriznaných dôchodkov sa v porovnaní so súčasnou legislatívou do budúcnosti automaticky zníži takmer o 10 %, a to následkom menšieho počtu odpracovaných rokov u ľudí odchádzajúcich do dôchodku. Keďže sa zvýši počet dôchodcov a výkonnosť ekonomiky bude pre nižší počet ekonomicky aktívnych ľudí nižšia, na vykrytie vyšších výdavkov na dôchodky bude potrebné nájsť dodatočné príjmy. Podľa RRZ by mohlo ísť o zvýšenie odvodov, daní, zníženie iných výdavkov verejnej správy alebo zníženie samotnej výšky dôchodkov nad rámec ich zníženia vplyvom kratšej kariéry.

Firmám sa strop nepáči

Zastropovanie penzijného veku podrobili ostrej kritike aj zamestnávatelia. Tento krok podľa Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) ohrozí stabilitu verejných financií a budúcim dôchodcom zabezpečí výrazne nižšie dôchodky, ako je to v súčasnosti. Opatrenie považujú za analyticky nepodložené, nezohľadňujúce dopady na ekonomiku, podnikateľské prostredie, verejné financie a v konečnom dôsledku ani na domácnosti. Zavedenie dôchodkového stropu považujú firmy za krajne nezodpovedné a v budúcnosti naň môžu doplatiť podľa stanoviska RÚZ široké vrstvy občanov, vrátane dôchodcov.

Veľké výhrady má aj Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Tento krok považuje komora za absolútne neadekvátny a nezodpovedajúci predstavám o fungovaní dobrého a stabilného dôchodkového systému. „Súčasný systém naviazania veku odchodu do dôchodku na priemernú dĺžku života človeka, tzv. automatický mechanizmus, považujeme za funkčný vzhľadom na ekonomický a demografický vývoj populácie,“ uviedla SOPK. Terajší systém zvyšovania penzijného veku hodnotí komora ako adekvátny. Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka označil zavedenie ústavného stropu na dôchodkový vek za politický marketing. Zastropovanie dôchodkového veku je podľa Asociácie priemyselných zväzov SR hazard s budúcnosťou krajiny. Upozorňuje na to, že tento krok bude stáť Slovensko v najbližších rokoch približne 120 miliárd eur.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #dôchodok #II. pilier #zastropovanie dôchodkového veku