Kanada sa nepridala k sporu o banku Penty a Kočnera

Medializované informácie, podľa ktorých mala Kanadská obchodná komora žiadať všetkých svojich členov, ako aj všetky zahraničné komory, aby zrušili akékoľvek aktivity s Privatbankou v súvislosti s transakciami, ktoré cez ňu vykonával obvinený Marian Kočner, sú zrejme do značnej miery skreslené.

04.04.2019 14:12 , aktualizované: 17:00
marián kočner Foto: ,
Obvinený Marian Kočner, ktorý cez Privatbanku robil miliónové transakcie
debata (2)

Vyplýva to z vyjadrenia kanadskej ambasády, ktorá poprela, že Kanadská obchodná komora na Slovensku je kanadskou oficiálnou inštitúciou. Vyjadrenie ambasády denníku Pravda poskytla skupina Penta, ktorá stojí za Privatbankou.

„Samozvaná Kanadská obchodná komora nie je oficiálnou kanadskou inštitúciou, ani nemá žiadne napojenie na štátne inštitúcie Kanady. Rovnako s ňou nesúvisí ani sídlo kanadského veľvyslanectva v Bratislave,“ uviedol vo vyhlásení Dušan Pastorek z oddelenia politických záležitostí a verejnej diplomacie kanadskej ambasády.

Prezidentom Kanadskej obchodnej komory na Slovensku je Joseph Burza a ním urobené vyhlásenia treba podľa Penty považovať za názory súkromnej osoby. Kanadská obchodná komora v SR ešte v stredu vyzvala svojich členov, ako aj všetky zahraničné obchodné komory na Slovensku, aby zrušili akékoľvek svoje aktivity s Privatbankou. Kanadská obchodná komora tiež vraj žiadala Národnú banku Slovenska, aby pozastavila bankovú licenciu Privatbanke. A to dovtedy, kým nebude relevantne preukázaná legálnosť všetkých jej transakcií s Mariánom Kočnerom.

„Na výkon dohľadu sa zo zákona vzťahuje mlčanlivosť,“ reagovala hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Vráblik Solčányiová. Približne pred deviatimi rokmi si Marián Kočner poslal 3 milióny eur z účtu vedeného v maltskej Bank of Valetta na slovenský účet v Privatbanke. Keďže finančný dom o tejto transakcii neinformoval finančnú políciu, dostal v roku 2012 pokutu 55-tisíc eur. V tom čase na podozrivú transakciu upozornili slovenskú políciu jej maltskí kolegovia, ktorí zachytili príchod peňazí z daňového raja v Belize.

Privatbanka vyhlásenie Kanadskej obchodnej komory považuje za absolútne neprimeraný zásah do povesti banky. „Nerozumieme, aké motívy vedú Josepha Burzu k takto formulovanému vyhláseniu. Aj preto sa Privatbanka bude voči takémuto útoku brániť dostupnými právnymi prostriedkami. Pripravuje podanie žaloby voči autorovi vyhlásenia Josephovi Burzovi za náhradu prípadnej škody a v dôsledku poškodzovania práv banky,“ povedal Milan Ondrej, riaditeľ odboru marketingu Privatbanky.

Banka si podľa neho plní všetky zákonné povinnosti. „V čase, kedy banka poskytovala svoje služby klientovi, ktorý je dnes podozrivý a obvinený zo spáchania závažnej trestnej činnosti, banka nedisponovala žiadnou informáciou a už vôbec nie informáciou od orgánov činných v trestnom konaní o tom, že by sa táto osoba dopúšťala protizákonných aktivít. Banka napriek tomu vyslovuje ľútosť nad tým, že jeden z klientov banky je v súčasnosti obvinený z páchania vážnej trestnej činnosti,“ dodal Ondrej. Finančný dom napriek tomu vyjadril ľútosť nad tým, že jeden z jeho klientov je v súčasnosti obvinený z páchania vážnej trestnej činnosti.

Penta sa na margo medializovaných informácií vyjadrila podobne ako kanadská ambasáda. „Takzvaná Kanadská obchodná komora zrejme nemá právnu subjektivitu, zatiaľ sme totiž nenašli žiaden register, v ktorom by bola zapísaná a jej sídlo je na adrese bydliska Josepha Burzu (pozn. muž, ktorý sa vyhlasuje za prezidenta Kanadskej obchodnej komory),“ píše sa vo vyjadrení PR manažéra Penty Martina Danka.

Penta ovláda aj viaceré médiá

Penta prostredníctvom mediálnej spoločnosti News and Media Holding ovláda viaceré printové a online tituly na Slovensku. Pod značkou News and Media Holding vychádzajú lifestylové, spoločenské, odborné, ekonomické, detské a hobby tituly. Medzi najznámejšie patria týždenník Plus 7 Dní, denník Plus 1 Deň či týždenník Trend. Penta je od roku 2014 finančným partnerom vo vydavateľstvách 7 Plus, Trend Holding a Centrum Holding. O rok neskôr sa tieto vydavateľstvá zlúčili do News and Media Holdingu. Pod neho patrí napríklad aj portál medialne.trend.sk. Penta má tiež 40-percentný podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva aj denník Sme či regionálne týždenníky MY.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Marian Kočner #Privatbanka