Šéfovať Svetovej banke bude Trumpov favorit David Malpass

Novým šéfom Svetovej banky sa stane doterajší vysoký predstaviteľ amerického ministerstva financií David Malpass (63).

06.04.2019 07:00
debata (4)

Do funkcie ho v piatok jednohlasne a podľa očakávania schválila na nasledujúcich päť rokov výkonná rada tejto inštitúcie. Hovorca banky uviedol, že Malpass sa funkcie ujme budúci týždeň.

Malpassa, ktorý bol jediným kandidátom na tento post, navrhol začiatkom februára americký prezident Donald Trump. Z funkcie prekvapivo viac ako tri roky pred vypršaním mandátu odstúpil doterajší prezident Svetovej banky Jim Yong Kim.

Už 73 rokov je tradíciou, že Svetovú banku vedie Američan. Európa tradične navrhuje vedenie Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý je sesterskou organizáciou Svetovej banky. Táto prax je už dlhšiu dobu kritizovaná.

Šesťdesiattriročný Malpass – ekonóm, dlhoročný republikán a bývalý investičný bankár – je považovaný za dôverníka amerického ministra financií Stevena Mnuchina.

Podľa denníka Financial Times je Malpassove zvolenie dobrou správou pre Trumpovu administratívu, ktorá tak bude môcť na medzinárodnej scéne ľahšie presadzovať svoju víziu „America First“ (Amerika na prvom mieste).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka #David Malpass