Vyrástla na ukrajinskej hydine. Firma pri Galante zásobuje Európu

Ukrajinská hydina si našla cestu na európsky trh cez Slovensko. Spoločnosť EU Poultry, ktorá v obci Horné Saliby pri Galante spracúva hydinové mäso z ukrajinských chovov, sa pritom za dva roky svojej existencie zaradila podľa údajov z verejných databáz medzi dvadsať najväčších potravinárskych firiem na Slovensku.

08.04.2019 12:35
debata (65)

Jej tržby z predaja vlastných výrobkov v minulom roku dosiahli 64,8 mil. eur a oproti roku 2017 boli takmer päťnásobne vyššie. Zisk firmy medziročne stúpol o 1,4 mil. eur na vyše 1,7 mil. eur.

Spoločnosť EU Poultry sa pritom prezentuje ako slovenská firma, ktorá dodáva potraviny po celej Európe. Podľa informácií uvedených na webovej stránke firmy veľká väčšina jej produkcie putuje za hranice Slovenska. Do ostatných krajín Európskej únie vyváža 85 % výroby, len zvyšných 15 % zostáva na slovenskom trhu.

Spracúvané hydinové mäso pritom pochádza z chovov ukrajinského poľnohospodárskeho koncernu MHP, s ktorým má EU Poultry partnerské dohody. „Vďaka tomuto spoločnému podniku vznikol veľmi úspešný biznis a bolo vytvorených 200 pracovných miest v Trnavskom kraji,“ uvádza sa na webovej stránke firmy. Agentúra SITA oslovila EU Poultry aj s otázkami ohľadom ich plánov do budúcnosti, predstavitelia spoločnosti však na otázky nereagovali.

Spoločnosť EU Poultry, s.r.o. vlastní Ukrajinec Dmytro Borodavka. Väčšinový podiel cez firmu WE Trade, s.r.o., kde je jediným vlastníkom, zvyšný podiel v EU Poultry vlastní ako fyzická osoba. Borodavka je zároveň aj generálnym riadeľom EU Poultry. Spoločnosť vznikla iba pred niečo vyše dvoma rokmi, keď bola do obchodného registra zapísaná v januári 2017.

.....

VIDEO: Vo výrobe a obchode s hydinou panujú zdravým rozumom nepochopiteľné pomery. Dovoz mláti domácu výrobu, a tá sa zachraňuje vývozom. Kupujte slovenské potraviny, sú pod prísnou kontrolou, sú bezpečné, kvalitné a najmä zdravé, apeluje na spotrebiteľov Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Video
65 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Potraviny #Ukrajina