O dlhopisy najväčšej ropnej firmy sveta je obrovský záujem

Investori už vyjadrili záujem o kúpu prvých zahraničných dlhopisov najväčšej ropnej firmy na svete Saudi Aramco za viac ako 30 miliárd USD.

09.04.2019 08:00
debata (6)

Uviedol to v pondelok saudskoarabský minister pre energetiku Chálid Fálih. Firma pritom podľa skorších informácií plánuje vydať dlhopisy len za asi 10 miliárd USD, presnú výšku zatiaľ nestanovila. Dopyt po dlhopisoch firmy je považovaný za ukazovateľ prípadného záujmu o akcie firmy v primárnej ponuke akcií, uviedla agentúra Reuters.

Emisia dlhopisov firmy Aramco je jedným z najočakávanejších predajov dlhopisov v tomto roku. Je to prvýkrát, keď táto štátna firma vstupuje na dolárové dlhopisové trhy. Doteraz predala iba islamské dlhopisy v miestnej mene. Aramco plánuje použiť peniaze z predaja dlhopisov na splatenie kúpy väčšiny v miestnej petrochemickej firme Sabic za 69 miliárd USD.

Podrobnosti o dlhopisoch, ktoré chce predať tento týždeň, zatiaľ firma nezverejnila. Podľa zdrojov plánuje šesť tranží dlhopisov so splatnosťou od troch do 30 rokov.

Firma minulý týždeň pri takzvanej roadshow, počas ktorej presviedčala investorov o nákupe dlhopisov, zverejnila niektoré svoje doterajšie finančné tajomstvá. Zisk spoločnosti za minulý rok bol najvyšší na svete. Predstavoval 111,1 miliardy USD, čo bolo viac ako zisk firiem Apple, Alphabet a Exxon Mobil dohromady. Firma sa na svetovej produkcii ropy podieľa približne desiatimi percentami. Ukázalo sa však tiež, že jej zisk na barel je nižší ako u iných popredných firiem, ako Royal Dutch Shell, pre vysokú daňovú záťaž.

Agentúry Fitch Rating a Moody's Investors Service udelili dlhopisom firmy Aramco piate najvyššie hodnotenie spoľahlivosti, v investičnom pásme. Rating je rovnaký, ako majú štátne dlhopisy Saudskej Arábie, je však nižší ako u ropných gigantov Exxon, Shell a Chevron, uviedla agentúra Bloomberg.

O ponuke akcií štátnej ropnej firmy Aramco sa hovorí už niekoľko rokov a je netrpezlivo očakávaná, pretože by sa mohla stať najväčšou v histórii. Je tiež hlavnou časťou reformy korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorej cieľom je reštrukturalizácia ekonomiky kráľovstva a zníženie závislosti na príjmoch z ropy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudi Aramco #kartel OPEC