Penzijný strop Kiska podpísal, ústava ho zakotvila na 64 rokov

Od júla tohto roka sa zavedie strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov. Prezident SR Andrej Kiska podpísal ústavný zákon, ktorý koncom marca schválila Národná rada SR.

10.04.2019 15:47
debata (8)

Žena, ktorá vychovala jedno dieťa, tak bude mať právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, bude môcť ísť do penzie najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi bude mať strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roku.

Za schválenie ústavného zákona v marci hlasovalo 91 poslancov, 37 bolo proti a 15 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Zavedenie stropu na penzijný vek okrem poslancov za Smer-SD podporili poslanci za Slovenskú národnú stranu, Sme rodina, Ľudovú stranu Naše Slovensko, traja poslanci za Most-Híd a nezaradení poslanci Alena Bašistová, Rastislav Holúbek, Juraj Kolesár, Peter Marček a Martina Šimkovičová.

Schválený ústavný zákon obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok. Do ústavného zákona vložili poslanci za Smer-SD aj ustanovenia o minimálnej mzde. V návrhu ústavného zákona sa uvádza, že „každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda“. Podrobnosti o úprave minimálnej mzdy ústavný zákon ponecháva na obyčajný zákon.

.....

VIDEO: Ostré vyjadrenia k dôchodkovému stropu. Stroje ľudí nezomelú, hovorí Fico. Kollár: Zastavili sme hnusný automat. Fico a Kollár tak reagovali na fakt, že ľudia sa po novom už nemusia obávať, že pôjdu do penzie v 70-ke. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

VIDEO: Podľa šéfa odborového zväzu KOVO Emila Machynu sa zastaví zber podpisov o referende za ústavný strop až keď bude zákon definitívne platný. Pozrite si video TV Pravda, v ktorom Machyna vyzýva prezidenta Andreja Kisku, aby ústavný zákon podpísal.

Video
8 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Andrej Kiska #dôchodkový strop