VIDEO: Dôchodcovia nebudú platiť koncesionárske poplatky

Lídri vládnej koalície sa v pondelok dohodli na základných parametroch opatrení zameraných na zvyšovanie životnej úrovne. Ak dohodu pretavia do zákona, výsledkom v budúcom roku bude pre firmy s nízkym obratom nižšia daň z príjmu zo súčasných dvadsať na 15 percent. Zároveň sa rozšíri zoznam potravín s desaťpercentnou DPH, dôchodcovia prestanú platiť koncesionárske poplatky a všetkým pracujúcim ľuďom stúpnu platy pre zvýšenie nezdaniteľného minima.

15.04.2019 15:55
debata (114)
VIDEO: Slabšie prosperujúce firmy majú mať nižšie dane
Video

„Neustúpil som zo svojich požiadaviek na nižšie dane. Samozrejme, som si vedomý, že to nemôže byť plošne pre všetky právnické osoby, ale gro slovenských spoločností, ktoré nedostávajú štátne dotácie a stimuly, to dostanú,“ povedal predseda parlamentu a SNS Andrej Danko včera po koaličnej rade.

Ročné obraty v stovkách až miliardách eur majú na Slovensku rôzne nadnárodné koncerny od automobiliek cez banky až po chemické či drevospracujúce fabriky. Tieto továrne dnes ťahajú rast slovenskej ekonomiky a počas rozbehu boli podporené rôznymi formami daňových úľav. Práve preto sa týchto prosperujúcich podnikov podľa Danka nebude týkať pripravované znižovanie daní.

O stanovení konkrétnej hranice pre nižšiu daň z príjmu začnú v utorok diskutovať odborníci ministerstva financií s odborníkmi koaličných strán. „V časoch silného ekonomického rastu nie je rozumné firmám znižovať dane. Tieto peniaze totiž budú chýbať v štátnej pokladnici a podporovanie ekonomického rastu prostredníctvom nižších daní ma zmysel jedine v časoch prichádzajúcej krízy,“ upozornil ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Podľa neho peniaze darované na vyššie zisky súkromných firiem budú chýbať v zdravotníctve, školstve či diaľniciach.

Každá z troch vládnych strán sa v pripravovanom balíčku snaží pretlačiť vlastné opatrenia. Pre dôchodcov bude veľkou zmenou zrušenie koncesionárskych poplatkov. Ľudia žijúci na penzií aktuálne majú päťdesiat percentnú zľavu a za pozeranie verejnoprávnej televízie mesačne platia 2,32 eura.

Vlajkovou loďou Smeru je rapídne zvýšenie hrubej minimálnej mzdy zo súčasných 520 na 620 eur za mesiac. „Momentálne rozmýšľame nad tým, ako razantne navýšiť čisté príjmy najslabšie zarábajúcich ľudí a zároveň príliš nezaťažiť podnikateľov,“ uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer). Riešením môže byť napríklad zníženie odvodov, ktoré ľuďom zabezpečí prudký rast príjmu a firmám nezdvihne mzdové náklady.

Zvýšenie nezdaniteľného minima zas dlhodobo presadzuje Most-Híd. Táto strana ešte v máji 2017 navrhla rast nezdaniteľného minima z vtedajších 3¤803 eur na 4¤650 eur ročne. Presadenie tejto zmeny malo čistý ročný príjem priemerne zarábajúceho zamestnanca zvýšiť o 160 eur. Proti tomuto riešeniu tvrdo lobujú starostovia miest a obcí, keďže dane z príjmu pracujúcich ľudí idú práve na financovanie samospráv.

Vládna koalícia konkrétne návrhy aj s detailmi plánuje verejnosti predstaviť už na budúcu stredu. Vtedy sa ľudia dozvedia, ktorým potravinám klesne DPH zo súčasných 20 na 10 percent. Tiež bude známe zvýšenie takzvaného 13. dôchodku a materskej.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #Andrej Danko #Koaličná rada