Rezort financií tlačí mladých v II. pilieri povinne investovať do akcií

Ministerstvo práce a sociálnych vecí sa s rezortom financií dostalo do rozporu v otázke zavedenia prednastavenej investičnej stratégie pre mladých sporiteľov v druhom pilieri. Ministerstvo financií žiada, aby súčasťou návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, o ktorej má v krátkom čase rokovať vláda, bola aj prednastavená stratégia povinného investovania do akcií pre mladých ľudí.

16.04.2019 12:35
debata (50)

Mladý sporiteľ by si pritom mohol túto prednastavenú stratégiu zmeniť podľa vlastného uváženia na inú investičnú stratégiu. „Zavedenie tejto stratégie nie je možné z časového hľadiska zapracovať do súčasnej novely zákona, tak aby bol zachovaný harmonogram a navrhovaná účinnosť zákona,“ zdôvodňuje svoj postoj ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Rezort financií upozorňuje na to, že v súčasnosti si sporí väčšina sporiteľov v málo výnosnom dlhopisovom garantovanom fonde. „Sporenie na dôchodok je však dlhodobý proces a takéto konzervatívne investovanie znižuje šance na lepší dôchodok,“ uviedol rezort. Práve nesúlad medzi zložením majetku sporiteľov a ich časovým horizontom sporenia je podľa ministerstva financií najväčší súčasný problém druhého piliera. „Zavedením povinného zosúladenia investičnej stratégie aktuálnych a budúcich sporiteľov s časovým horizontom ich sporenia by sa zvýšila priemerná výnosnosť aktív,“ dodalo ministerstvo financií.

V prvej polovici investície len do akcií

Na to, že väčšina sporiteľov si dnes v druhom pilieri sporí príliš konzervatívne a ich úspory sa preto nezhodnocujú tak, ako by sa mohli, upozornil ešte koncom marca vo svojom komentári Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR. Takmer 80 % majetku je totiž investovaných do nízko výnosných dlhopisových fondov. IFP preto navrhuje zaviesť predvolenú stratégiu, v ktorej by sporiteľ počas prvej polovice svojej kariéry investoval len do akcií. V druhej polovici kariéry by ponechal svoj majetok v akciovom fonde a nové príspevky by posielal do dlhopisového fondu. „Aktívnym sporiteľom bude ponechaná možnosť voľby vlastnej investičnej stratégie, tak ako doteraz,“ uvádza IFP.

Sporenie na dôchodok je podľa IFP dlhodobý proces a konzervatívne investovanie znižuje šance na lepší dôchodok. „Predvolená stratégia je v porovnaní so súčasným investovaním do garantovaných dlhopisových fondov výrazne výnosnejšia,“ tvrdia analytici. Vhodnosť voľby investičnej stratégie ovplyvňuje aj to, kedy a akou formou začnete dôchodok z druhého piliera čerpať. „Navrhujeme preto zaviesť automatický vstup do odporúčanej stratégie, upraviť vyplácanie dôchodku z druhého piliera a zároveň garantovať výnos, ak sporiteľ bude investovať podľa odporúčanej stratégie,“ uvádza sa v komentári.

.....

TV Pravda: Pozriete si video o tom, aké výnosy čakajú II. pilier v tomto roku.

Video

IFP vyťahuje dlhodobé štatistiky

Výsledky analýzy IFP potvrdzujú aj zhodnotenia majetku v jednotlivých typoch fondov, ktoré spravujú dôchodkové správcovské spoločnosti. Konzervatívne dôchodkové fondy od svojho vzniku zhodnotili majetok sporiteľov 1,7 % až 2,5 %, kým indexové fondy o 7,8 % až 10,5 %. V akciových fondoch zhodnotenie od ich vzniku dosiahlo 2,5 % až 3,9 % a v dvoch zmiešaných fondoch 2,5 %, resp. 3,1 %.

Zavedenie predvolenej investičnej stratégie je aj súčasťou Akčného plánu Národného programu reforiem na rok 2019. Túto úlohu by si mal rezort práce a sociálnych vecí podľa tohto materiálu splniť do konca budúceho roka.

.....

VIDEO: Druhý pilier s miliardovými úsporami zlyháva pri výplate samotných penzií. Súkromné poisťovne, ktoré majú premeniť kapitál na dôchodok, majú neprimerane vysoké marže a poplatky.

Video
50 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #burzy