Po zúrivom súboji dohoda. Apple a Qualcomm urovnali patentový spor

Spoločnosť Apple prekvapila dohodou s výrobcom čipov Qualcomm na urovnaní sporu o porušovaní patentov pri výrobe telefónov iPhone.

17.04.2019 07:57
debata

Qualcomm obviňoval Apple, že telefóny, ktoré obsahujú čipy firmy Intel, porušujú jeho patenty. Dosiahnutá dohoda ukladá spoločnosti Apple platiť Qualcommu bližšie nespresnené poplatky.

Apple sa sťažoval na obchodné praktiky Qualcommu, ktoré vraj bránia hospodárskej súťaži, a chránia tak monopol na takzvané modemové čipy, ktoré pomáhajú mobilným telefónom pripojiť sa k bezdrôtovým dátovým sieťam. Qualcomm sa sťažoval na porušenie patentového práva zo strany Applu, ktorý mu podľa neho dlhuje na licenčných poplatkoch miliardy dolárov.

Ani jedna z oboch firiem nezverejnila bližšie podrobnostio dosiahnutej dohode. Zmier dosiahli krátko pred ďalším súdom, ktorý čakal Apple a Qualcomm budúci mesiac v kalifornskom San Diegu. Pojednávanie sa vzhľadom na dosiahnutú dohodu neuskutoční.

Koľko má Apple výrobcovi čipov platiť, nie je známe, verejnosť sa to môže dozvedieť zo spisov o ukončení súdu alebo z finančných správ oboch firiem na prelome apríla a mája. Qualcomm žiadal náhradu nevyplateného podielu na zisku vo výške sedem miliárd dolárov. Obe strany sporu podľa agentúry AP začínal spor vážne poškodzovať, čo zvyšovalo ich záujem dohodnúť sa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #qualcomm