Priemerná mzda v Rusku stúpla na 626 eur, tempo rastu sa spomalilo

Hrubý domáci produkt Ruska sa v tohtoročnom prvom štvrťroku medziročne zvýšil o 0,8 percenta. Tempo jeho rastu sa tak prudko spomalilo z 2,7 percenta v posledných troch mesiacoch minulého roka. Oznámilo to podľa agentúry Reuters ruské ministerstvo hospodárstva.

19.04.2019 08:27
debata (188)

„Rast ruského HDP počas prvého štvrťroka sa výrazne spomalil,“ uviedla výskumná spoločnosť Capital Economics. „Tempo hospodárskej expanzie pravdepodobne zostane v najbližších štvrťrokoch slabé,“ dodala.

V celom minulom roku ruská ekonomika vzrástla o 2,3 percenta, teda najprudším tempom za šesť rokov. Ruská centrálna banka predpovedala, že v tomto roku by sa ruský HDP mohol zvýšiť až o 1,7 percenta.

Údaje ruského štatistického úradu ukázali, že priemerná nominálna mzda v Rusku v marci medziročne stúpla o 5,2 percenta na 45 000 rubľov. Reálne mzdy, ktoré sú očistené od inflácie, však zostali v medziročnom porovnaní bezo zmeny.

Otázky týkajúce sa trvanlivosti expanzie ruskej ekonomiky sa objavili po tom, čo údaje ukázali, že rast HDP sa v roku 2018 nečakane zrýchlil na 6-ročné maximum. To tiež vyvolalo obavy týkajúce sa spoľahlivosti ruských údajov.

Len v marci si ruský HDP medziročne polepšil o 0,6 % po +1,4 % vo februári.

Podľa firmy Capital Economics „tempo expanzie zrejme zostane slabšie počas najbližších štvrťrokov, aj keď všeobecný názor na rast v tomto roku je zrejme príliš pesimistický.“

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP