Česi prestávajú kupovať naftové autá, predaj nových padá

Podiel nových áut s dieselovým motorom predávaných na českom trhu by sa mohol počas najbližších troch rokov znížiť až k 20 percentám z existujúcich 28 percent.

19.04.2019 09:44
debata (6)

Ešte v roku 2017 to pritom bolo 38 percent, teda o desať percentuálnych bodov viac. Uviedol to partner EY pre automobilový priemysel Petr Knap.

„Myslím, že ďalší pokles k úrovni 20 percent je veľmi dobre možný. Jednak sme už videli podiel 24 percent pred 15 rokmi a znak špinavého pohonu dieselu po afére dieselgate tiež dlho zostane,“ uviedol.

Podľa Knapa je tiež vidieť, že mnoho najmä menších modelov sa už od vlaňajška neponúka v naftovom prevedení, pretože sa vývoj dieselových agregátov pre ne s ohľadom na stále prísnejšie emisné normy nevyplatí. V neposlednom rade tiež alternatívne pohony budú postupne pomaly zmenšovať zatiaľ úplne dominujúci podiel klasických spaľovacích motorov.

„Avšak v prevádzkovaných autách a dovážaných ojazdených stále bude mať naftový pohon silné zastúpenie, takže budem veľmi dlho trvať, než uvidíme podstatnú zmeny v celkovej prevádzkovanej flotile v ČR,“ dodal. Výraznejšia zmena štruktúry predajov čaká značky, ktoré doteraz boli v predaji dieselov úspešné, teda napríklad Volkswagen alebo PSA.

Podľa Zväzu dovozcov automobilov sa v prvom štvrťroku podiel benzínových vozidiel zvýšil o päť percentuálnych bodov na 70 percent, naopak podiel nafty o štyri body klesol. Zvyšok pripadá na LPG, CNG a elektrické vozidlá.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #automobilky #diesel