Samsung v Galante už nie je to, čo býval. Tržbami súperil s automobilkami

Jeden z najväčších priemyselných podnikov na Slovensku, juhokórejský Samsung Electronics, má najvýkonnejšie časy svojho pôsobenia u nás zrejme za sebou. Tržby spoločnosti Samsung Electronics Slovakia totiž dosiali v minulom roku 1,76 mld. eur a boli tak najnižšie od roku 2005.

19.04.2019 12:50
debata (12)

Teda od obdobia krátko po vstupe Samsungu na Slovensko, kedy sa výroba v jeho galantskom závode aj vplyvom rozširovania výrobného portfólia každoročne znásobovala.

Ako ďalej ukazujú dáta z verejných registrov, vlaňajší výkon Samsungu klesol oproti najúspešnejšiemu obdobiu jeho doterajšieho slovenského pôsobenia až o polovicu. Tržby spoločnosti v roku 2012 totiž dosiahli vyše 3,6 mld. eur. Odvtedy vykazuje Samsung Electronics Slovakia každoročne pokles tržieb, s výnimkou mierneho nárastu medzi rokmi 2015 a 2016. Vlani sa tržby firmy z predaja vlastných výrobkov medziročne prepadli až o štvrtinu z takmer 2,4 mld. eur na spomínaných necelých 1,8 mld. eur.

Podobne zisky spoločnosti postupne klesajú. Vlani dosiahol čistý zisk Samsung Electronics Slovakia 62,5 mil. eur a oproti roku 2017 sa znížil o vyše 21 %. Pred dekádou pritom neboli výnimkou ani zisky spoločnosti prevyšujúce 200 mil. eur. V súlade s vývojom tržieb a zisku sa pritom vyvíja aj stav zamestnanosti v podniku. Kým koncom roka 2017 spoločnosť Samsung Electronics Slovakia evidovala 1 861 pracovníkov, o rok neskôr to bolo už len 1 697 ľudí.

Pred rokom sa pritom Samsung rozhodol zastaviť výrobu v menšom z dvojice slovenských závodov vo Voderadoch s tým, že jeho produkcia sa presunie do staršej fabriky v Galante. Samsung toto rozhodnutie označil ako konsolidáciu slovenských výrobných závodov s cieľom efektívnejšie riadiť výrobný proces. Dôvodom mal byť nedostatok výrobných pracovníkov. Analytici však vtedy pripomínali, že situácia na pracovnom trhu nemusela byť jediným dôvodom rozhodnutia koncernu výrobu vo Voderadoch zrušiť. Firma tak podľa ekonómov totiž mohla reagovať aj na problémy s odbytom svojich produktov.

Skutočnosť, že galantský Samsung už na predaji svojej produkcie nezarába tak dobre ako v minulosti, potvrdzujú aj údaje o pôvode tržieb. Dominantným výrobným artiklom galantského závodu sú LCD a LED televízory a moduly, z ktorých výnosy vlani dosiahli 1,652 mld. eur. Medziročne tak boli nižšie až o takmer 19 %. Zvyšok tvorili tržby za LCM panely a veľkoformátové LCD displeje, pri ktorých boli medziročné prepady ešte výraznejšie.

Samsung Electronics Slovakia je najväčším výrobným závodom značky na európskom kontinente. Na Slovensku pôsobí od roku 2002. Sústreďuje sa na veľkoformátové televízory a monitory s ultra vysokým rozlíšením obrazu. Galantský závod spoločnosti Samsung Electronics Slovakia pritom vlani v auguste opustil stomiliónty výrobok. Stalo sa tak po šestnástich rokoch výroby v tomto závode.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Samsung #galanta