Exšéf Nissanu má na krku ďalšie obvinenie, z väzby ho nepustili

Japonská prokuratúra v pondelok vzniesla nové obvinenie proti bývalému šéfovi japonskej automobilky Nissan Motor Carlosovi Ghosnovi.

22.04.2019 08:26
debata

Obvinenie sa očakávalo a znamená, že Ghosn zostáva vo väzbe. Tá súčasná sa mala skončiť práve v pondelok, informovala agentúra AP. Nové obvinenie je štvrté v poradí a týka sa zneužitia dôvery pri finančných operáciách. Podnet k nemu dala automobilka.

Ghosna prvýkrát zadržali vlani v novembri a potom ešte dvakrát v decembri. V marci ho prepustili na kauciu, ale začiatkom apríla ho znovu zadržali. Čelí obvineniam, že využíval firemné peniaze pre vlastné účely a že podhodnotil osobné príjmy vo finančných výkazoch. Šesťdesiatpäťročný Ghosn všetky obvinenia odmieta.

Ghosna zadržiavajú a vypočúvajú v tokijskej väznici. Jeho právnici oznámili, že chcú znovu požiadať o prepustenie na kauciu.

V novom obvinení sa podľa AP uvádza, že polovica z piatich miliónov dolárov, ktoré Nissan poskytol jednému zo svojich zámorských dodávateľov, skončila v Ghosnovej investičnej spoločnosti a bola využitá na súkromné ​​účely. Japonské médiá spresnili, že Ghosn peniaze použil okrem iného na jachtu. Ghosn sa domnieva, že to, čo prokuratúra označuje za zneužitie dôvery, boli legitímne finančné transakcie.

Ako pripomína AP, je nezvyklé znovu zatknúť osobu prepustenú predtým na kauciu. Spôsob Ghosnovho stíhania vyvolal kritiku japonského justičného systému, v ktorom je bežná dlhá väzba podozrivých a ich vyšetrovanie.

Bývalý šéf automobilky Nissan sa zaslúžil o úspech dlhoročnej francúzsko-japonskej automobilovej aliancie Renault-Nissan, do ktorej sa v roku 2016 pripojila tiež japonská automobilka Mitsubishi. Po novembrovom zatknutí Ghosna postupne odvolali z čela správnych rád všetkých troch členov aliancie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Carlos Ghosn