Tlak zo strany USA Huawei nezabrzdil. Firma zvýšila tržby o 39 percent

Čínsky výrobca telekomunikačných zariadení Huawei v prvom štvrťroku zvýšil tržby medziročne o 39 percent na 179,7 miliardy jüanov (23,8 miliardy eur), a to napriek snahe Spojených štátov prinútiť spojencov, aby technológia tohto podniku nevyužívali.

22.04.2019 18:07
debata (22)

Firma v pondelok prvýkrát zverejnila štvrťročné výsledky, neposkytla však údaje o čistom zisku, informovala agentúra Reuters.

Firma iba uviedla, že jej čistá marža sa v prvom štvrťroku pohybovala blízko 8 percent a bola o niečo vyššia, ako v rovnakom období predchádzajúce­ho roka.

Spoločnosť Huawei sa dostala do centra pozornosti pre obvinenia zo strany Spojených štátov, že jej zariadenie pre telekomunikačné siete by mohla čínska vláda využívať na špionáž. Huawei obvinenia zo špionáže odmieta. Pred používaním softvéru a hardvéru firmy Huawei vlani v decembri varoval aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

Spojené štáty sa snažia prinútiť svojich spojencov, aby spoločnosť Huawei z bezpečnostných dôvodov vylúčili z budovania mobilných sietí piatej generácie (5G). Firma v pondelok uviedla, že do konca marca podpísala s operátormi 40 kontraktov na tieto siete.

Huawei je najväčším svetovým výrobcom telekomunikačných zariadení a tretím najväčším výrobcom inteligentných telefónov.

Spoločnosť v pondelok oznámila, že v prvom štvrťroku dodala zákazníkom 59 miliónov smartfónov, neposkytla však žiadne porovnateľné údaje za predchádzajúce obdobie. Podľa výskumnej organizácie Strategy Analytics dodala v minulom prvom štvrťroku 39,3 milióna inteligentných telefónov.

.....

VIDEO: Slovensko sa podľa premiéra zaradilo k štátom, ktoré sa jednoznačne nevyjadrili proti spolupráci s čínskou firmou.

Video
22 debata chyba
Viac na túto tému: #5G #Huawei