USA definitívne zavrú kohútiky iránskej rope. Žiadne výnimky zo sankcií

Americké sankcie na obchodovanie s iránskou ropou budú od mája platiť bez výnimky. Spojené štáty tak nepredĺžia možnosť obchodovať s Iránom 8 krajinám, ktoré túto výnimku doposiaľ mali.

22.04.2019 19:15 , aktualizované: 23.04.2019 06:24
debata (213)

Spojené štáty obnovili sankcie vlani v novembri a dočasnú výnimku poskytli len tradičným odberateľom ropy z Iránu.

Výnimky zo sankcií vypršia na začiatku mája a nebudú predĺžené, oznámil Biely dom. Doteraz sa výnimky týkali týchto krajín – Japonska, Južnej Kórey, Turecka, Číny, Indie, Talianska, Grécka a Taiwanu. Ich zmyslom bolo umožniť týmto ekonomikám pripraviť sa na výpadok dovozu iránskej ropy a obmedziť vplyv na svetový trh, uviedla agentúra AP. Podľa nej Taliansko, Grécko a Taiwan už prestali ropu z Iránu dovážať.

Spojené štáty, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty sa podľa vyhlásenia americkej vlády „dohodli na včasných krokoch, aby zabezpečili, že bude svetový dopyt uspokojený, keď iránska ropa zmizne z trhu“. Cieľom opatrenia je podľa Washingtonu „pripraviť (iránsky) režim o základný zdroj príjmov“.

Ceny ropy už zareagovali na situáciu, v pondelok sa vyšplhali na najvyššiu úroveň za takmer pol roka, severomorský Brent prekročil 74 dolárov za barel.

Brent vystúpil až na 74,31 dolára za barel, najviac od 1. novembra. Neskôr však o časť ziskov prišiel. Krátko po 17:00 SELČ v pondelok si pripisoval takmer 2,7 percenta na 73,88 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase vykazovala nárast o 2,4 percenta na 65,54 dolára za barel.

Pompeo: Pôjdeme na nulu

„Pôjdeme až na nulu,“ povedal na tlačovej konferencii minister zahraničia Mike Pompeo. „Nebudú žiadne výnimky, ktoré by platili po danom období. Bodka,“ dodal. Tiež Pompeo zdôraznil, že Spojené štáty rokovali so Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi o pokrytí výpadku iránskej ropy na trhu. Saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih Pompeove slová potvrdil a uviedol, že Rijád dlhodobo usiluje o zachovanie stability trhu s ropou.

Iránske ministerstvo zahraničia oznámilo, že rozhodnutie Spojených štátov nepredĺžiť skupine krajín výnimky na obchodovanie s iránskou ropou nemá „žiadnu hodnotu“. „Pre praktické negatívne dopady sankcií je ale ministerstvo zahraničia v kontakte so zahraničnými partnermi vrátane partnerov európskych, medzinárodných aj susedov, a podľa toho bude konať,“ uviedlo ministerstvo.

Izrael sankcie víta, Turecko kritizuje

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu krok Spojených štátov privítal. „Rozhodnutie prezidenta (Donalda) Trumpa a americkej administratívy je dôležitou kapitolou na ceste k zvýšeniu tlaku na teroristický iránsky režim,“ uviedol Netanjahu vo vyhlásení.

Turecko rozhodnutie Spojených štátov kritizovalo, podľa neho totiž neprispeje k mieru a stabilite v regióne.

„Neprijímame jednostranné sankcie a nariaďovanie toho, ako máme budovať vzťahy s našimi susedmi,“ napísal na twitteri turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

Iránsko-americké vzťahy sa zhoršili vlani v máji, kedy Trump odstúpil od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe; potom obnovil protiiránske sankcie. Teherán pohrozil, že dohodu prestane dodržiavať a že svoj jadrový program obnoví. Zatiaľ to neurobil, pretože zvyšní signatári sa snažia dohodu udržať pri živote.

Tento rok na začiatku apríla prezident Trump zaradil iránske revolučné gardy na zoznam teroristických organizácií. Irán na Trumpove rozhodnutie reagoval označením všetkých amerických armádnych jednotiek za teroristické a vládu USA za podporovateľa terorizmu.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #Irán