Matečná: Fínsky a grécky minister boli dvojitou kvalitou zhrození

Snaha slovenských a českých politikov odstraňovať dvojakú kvalitu potravín sa dočkala úspechu. Európsky parlament schválil minulý týždeň smernicu o nekalých obchodných praktikách, ktorá tvrdo postihuje dvojakú kvalitu - nielen potravín, ale aj ostatných výrobkov. Slovensko tak dotiahlo do víťazného konca Bratislavský potravinový summit z jesene roku 2017, kde urobilo z dvojakej kvality veľkú európsku tému.

23.04.2019 13:21 , aktualizované: 17:30
debata (62)

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná oznámila, že členské štáty budú môcť pokutovať nielen rozdiely v potravinách, ale aj drogistických či stavebných výrobkoch. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky štyroch percent z obratu v danej krajine. Smernica by mala začať platiť od júna tohto roka.

Boj proti dvojakej kvalite produktov vyvrcholil spísaním tzv. Novej dohody pre spotrebiteľa – New deal for consumer. Tento dokument mal odstrániť pliagu v podobe naoko rovnakých potravín či pracích prostriedkov. Boli zabalené do identických obalov, ale mali rozdielne zloženie – kvalitnejšie v starých a horšie (plné rôznych náhrad) v nových členských krajinách. Netrvalo dlho a ľudia na tento fígeľ rýchlo prišli. Potvrdili im ho nielen ich vlastné chuťové poháriky, ale aj testy, ktoré vykonali autorizované štátne laboratóriá.

Dosluhujúci Európsky parlament mesiac pred novými voľbami do najvyššieho zákonodarného zboru smernicu postihujúcu zavádzanie spotrebiteľa napokon schválil. Pritom ešte na sklonku minulého roka Rakúsko, kam sa tisícky Slovákov pravidelne vydávajú za nákupmi s presvedčením, že tam im ponúknu kvalitnejšiu čokoládu či známy prací prostriedok, chcelo tému dvojakej kvality zamiesť pod koberec.

Viedni však pokus nevyšiel, žezlo predsedníckej krajiny prevzalo Rumunsko a tam nešvár dvojakej kvality poznajú práve tak dobre ako vo všetkých nových členských krajinách Európskej únie. Nepochybne pozitívnu rolu v ťažení proti úsiliu nadnárodných spoločností zohrali politici. Bola to veľmi vďačná téma, ktorá sa ľahko a zrozumiteľne komunikovala verejnosti, pretože nebolo vari spotrebiteľa, ktorý by nemal vlastnú skúsenosť s takým či onakým dvojakým výrobkom.

Ako neveriaci Tomášovia

Pravda, aj ministri mali čo robiť, aby svojim kolegom vysvetlili, o čo vlastne ide. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná vraví, že ju nebrali vážne až do chvíle, kým nepriniesla na rokovanie Rady ministrov nielen výsledky testov, ale aj priamo corpus delicti.

„Až keď som doniesla dva rovnaké džúsy, ale s úplne rozdielnym zložením, prečítala rozdielne zloženie potvrdené testami, kolegovia pochopili, čo sa to vlastne spotrebiteľom v rôznych krajinách ponúka. Fínsky a grécky minister neskrývali zhrozenie,“ povedala po tlačovej besede pre Pravdu Matečná.

Od júna by mal byť teda na koni spotrebiteľ, ktorý nech si už kúpi rovnaký výrobok v Rakúsku či na Slovensku, mal by zakaždým dostať to isté. Neboli by to však zákonodarcovia, aby nepostihli „zložitosť“ problému v jeho celosti. A tak smernica uvádza výnimku pre produkty, „ktorých rozdiely v zložení vychádzajú z odlišných predpisov krajín, dobrovoľných stratégií na zlepšenie prístupu k zdravým a výživným potravinám“. Do úvahy sa berie aj dostupnosť a sezónnosť použitých surovín a iné faktory hodné zreteľa. To podľa niektorých európskych poslancov, najmä z Českej republiky, môže viesť k dvojakej kvalite potravín.

Matečná to nepovažuje za problém. Dôležité podľa nej je, že existuje možnosť posudzovať dvojakú kvalitu potravín a v prípade, že sa preukáže, možno hriešnikovi vyrubiť vysokú pokutu. „To nie je sranda, že niekomu dáme sankciu štyri percentá z obratu v danej krajine. Myslím si, že je lacnejšie zjednotiť receptúry, urobiť nové obaly pre produkty, ktoré možno neobsahujú prírodné šťavy, ale umelé sladidlá a arómy, ako platiť pokuty. Nech spotrebiteľ vidí, čo mu jeden a ten istý výrobca ponúka, on si už vyberie. Spotrebiteľ nesmie byť zavádzaný,“ tvrdí ministerka pôdohospodárstva.

Nová dohoda pre spotrebiteľa

  • Dvojaká kvalita výrobkov sa považuje za nekalú obchodnú praktiku.
  • Výrobky s rozdielnou kvalitou sú vážnym problémom spotrebiteľov jednej tretiny EÚ, koncentrujú sa v nových členských štátoch.
  • Sankcie za výrobky dvojakej kvality môžu dosiahnuť štyri percentá z obratu v danej krajine.
  • Smernica vstúpi do platnosti v júni tohto roku, Brusel testuje naprieč EÚ 75 výrobkov.

Iná chuť zajacov z čokolády

Členské štáty Európskej únie majú zhruba dva roky na to, aby smernicu premietli do vnútroštátneho práva. Pod gesciou Bruselu sa pripravuje veľké testovanie výrobkov. Podľa Matečnej ide o 75 výrobkov, výsledky by mohli byť známe na jeseň tohto roku. Výsledky, ku ktorým štáty dospejú, bude teda možné objektívne porovnať. Na Slovensku bude testy robiť Štátna veterinárna a potravinová správa.

Silne zmedializovaná téma dvojakej kvality potravín rezonovala aj počas ostatných veľkonočných sviatkov. Matečná ešte v priebehu sviatočných dní dostala od spotrebiteľov niekoľko správ o tom, že čokoládové zajace nakúpené v Rakúsku a na Slovensku nechutia rovnako, lebo tie zo slovenských obchodov obsahovali menej kakaového masla, zato v nich bolo viac tukov a farbív.

„Až do účinnosti zákona môžeme výrobok, ktorý svojím zložením nezodpovedá tomu, čo jeho náprotivok v susednej krajine, stiahnuť z trhu, sankcie prídu k slovu po tom, čo vstúpi do platnosti nová smernica,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Informácie z agentúry sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

.....

VIDEO: Nechceme byť odpadkovým košom Európy, povedala rozhorčená ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná v decembri pre TV Pravda, keď sa dozvedela o snahe Rakúšanov vyradiť dvojakú kvalitu potravín z agendy.

Video
62 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Gabriela Matečná #dvojaká kvalita #dvojaká kvalita potravín