Volkswagen zrušil závod v Košiciach, minitováreň rozoberala autá pre Rusko

Nemecký automobilový koncern zatvoril na východe Slovenska svoju najmenšiu fabriku. Minitováreň úspešné fungovala v priemyselnom parku obce Haniska nachádzajúcej sa neďaleko Košíc takmer pätnásť rokov. Skončením produkcie o prácu prišlo takmer 100 zamestnancov.

23.04.2019 16:26
debata (47)

„Od roku 2004 sme v Košiciach pripravili 135-tisíc vozidiel na export do Ruska procesom SKD. Keďže tieto aktivity pre ruský trh už nie sú potrebné, naše haly v Košiciach sme prenajali,“ povedal predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg.

Závody nemeckej automobilky sú v Rusku sústredené okolo mesta Vladivostok. Keďže miestni robotníci v minulosti nedokázali vyrobiť automobily v požadovanej kvalite, zaviedla ruská vláda vysoké clá na dovážané automobily. Tie sa dali obísť jedine tak, že automobilky už hotové auta rozobrali a následne ich zložili priamo vo Vladivostoku.

Ruskí robotníci takto získali cenné skúsenosti, dnes už sami dokážu vyrábať plnohodnotné automobily a slovenskú pomoc v podobe exportu rozobratých vozidiel už nepotrebujú.

.....

VIDEO: Po rokoch nedostatku pracovnej sily prichádza rok prepúšťania zamestnancov. V snahe získať výrobu nových automobilov Volkswagen Slovakia prudko zvyšuje efektivitu výroby. Pomocou nových supermoderných robotov zároveň dokáže zvýšiť výrobu aj pri prepustení 3-tisíc ľudí. O zamestnanie v najväčšej fabrike na Slovensku majú väčšinou prísť agentúrni zamestnanci.

Video
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Košice #automobilky