Plyn hýbe Ukrajinou. Zelenskyj chce v MMF vybaviť nižšie ceny

Víťaz prezidentských volieb na Ukrajine Volodymyr Zelenskyj vyzval vládu a štátne energetickú spoločnosť Naftogaz, aby začali rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o znížení ceny plynu pre ukrajinské domácnosti s platnosťou od 1. mája.

24.04.2019 10:00
debata (56)

Budúci prezident to v stredu oznámil na facebooku. Výzva ide proti požiadavkám MMF, ktorý sa snaží prinútiť Kyjev k zvýšeniu spotrebných cien na trhovú úroveň.

Ceny energií pre ukrajinských spotrebiteľov boli horúcou témou prezidentských volieb, ich zníženie v rozpore s požiadavkami MMF presadzovala aj neúspešná prezidentská kandidátka a bývalá premiérka Julija Tymošenková. MMF, ktorý poskytuje prozápadnej ukrajinskej vláde veľkú úverovú pomoc, podmieňuje poskytovanie peňazí práve zvýšením cien plynu na vnútornom trhu.

Pomoc MMF bola od jari 2017 na dlhú dobu zmrazená, pretože na Ukrajine viazli reformy a vláda sa dlho zdráhala ceny plynu zvýšiť. Od sovietskych čias boli silno dotované a umelo držané nízko. Až vlani v decembri MMF schválil novú úverovú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 3,9 miliardy dolárov. Pôžička bola reakciou na zvýšenie cien plynu o štvrtinu, ku ktorému kyjevská vláda prikročila v októbri. Ďalšie, pätnásťpercentné zdraženie, bolo naplánované na tohtoročnú máj.

Zelenskyj v informácii na facebooku napísal, že žiada zrušenie plánu na zvýšenie cien plynu a navrhuje, aby išli ceny dole. Nižšie ceny by podľa neho mali byť zavedené už od 1. mája, teda od stredy budúceho týždňa. „Dokážme činmi, nielen slovami, že vieme rozhodovať v záujme ľudí,“ uviedol budúci prezident.

.....

VIDEO: Nechýba ukrajinskému poľnohospodárstvu Krym? Verí Ukrajina, že cenné územie raz získa späť? Ako si Ukrajina chráni svoje najväčšie prírodné bohatstvo černozem? Pozrite si video, v ktorom pre TV Pravda rozpráva ukrajinská ministerka poľnohospodárstva a potravinárstva Olga Trofimceva.

Video
56 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj