Zisk Microsoftu vyskočil o pätinu, stojí na cloudových službách a Office

Americkej softvérovej spoločnosti Microsoft stúpol v treťom fiškálnom štvrťroku zisk o 19 percent na 8,81 miliardy USD. Zisk aj príjmy prekonali odhady analytikov vďaka záujmu o cloudovú službu Azure a softvér Office. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia spoločnosti.

25.04.2019 06:00
debata (1)

Celkové príjmy sa za tri mesiace do konca marca zvýšili o 14 percent na 30,57 miliardy USD. Prevádzkový zisk stúpol o 25 percent na 10,3 miliardy USD.

Firma v posledných piatich rokoch presúva svoje zameranie od operačného systému Windows ku cloudovým službách, ktoré sú v poslednej dobe hlavným motorom rastu. Cloudové služby ťažia z toho, že sa podniky snažia presunúť svoju pracovnú agendu na vzdialené počítače, aby znížili svoje náklady na ukladanie dát a software. Vlajkovým produktom Microsoftu v tejto oblasti je Azure, ktorý je druhým najväčším poskytovateľom cloudových služieb za Amazon Web Services.

Avšak rast príjmov služby Azure sa spomalil na 73 percent zo 76 percent v predchádzajúcom štvrťroku. Divízii inteligentného cloudu, ktorá zahŕňa aj službu Azure, stúpli príjmy o 22 percent na 9,7 miliardy USD, analytici čakali príjmy len 9,28 miliardy USD.

Príjmy divízie osobných počítačov, ktorá je najväčšou podľa príjmov, stúpli o osem percent na 10,7 miliardy USD. Divízia zahŕňa softvér Windows, ale aj herné konzoly Xbox či osobné počítače Surface. Príjmy divízie produktivity a obchodných procesov, ktorá zahŕňa Office 365, sa zvýšili o 14 percent na 10,2 miliardy USD.

Akcie Microsoftu od začiatku tohto roka stúpli o zhruba 23 percent. Po uzavretí obchodovania v reakcii na výsledky posilňujú, keď sa počas regulárnej seansy dotkli nového rekordu 125,85 USD, napísala agentúra Reuters. Agentúra Bloomberg upozornila, že Microsoft je už blízko trhovej kapitalizácie jeden bilión dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Office