Ktorá burza vám raketovo zarobí? Grécka

Grécka burza je najvýnosnejším akciovým trhom tohto roku. Uviedol to Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Czech Fund Praha s odvolaním sa na údaje agentúry Bloomberg.

25.04.2019 13:21
debata

Globálny rebríček búrz, ktoré tento rok najlepšie zhodnocujú peniaze investorov, má podľa neho nečakaného víťaza – Aténsku burzu. Jej kľúčový burzový ukazovateľ, index Athex Composite, vo štvrtok krátko predpoludním zhodnocoval oproti situácii na Nový rok o 26 %. Žiadny iný z hlavných indexov svetových búrz tento rok neposkytuje investorom také zhodnotenie.

Až na druhom mieste sa nachádza hlavný index šanghajskej burzy Shanghai Composite. Ten v tomto roku „pridáva“ 25,3 %.

Práve šanghajská burza až do stredy bola na čele rebríčka. Avšak vo štvrtok sa v Číne akciové trhy prudko prepadli. Zásadným dôvodom prepadu je, že čínska vláda sa zdráha vypočuť volanie trhu po ešte masívnejšej finančnej injekcii a ďalších stimuláciách čínskej ekonomiky.

Peking volí opatrnosť, pretože sa obáva dopadov ďalšieho zadlžovania, ku ktorému by stimulačné opatrenia a injekcie viedli. Už teraz je celkové zadlženie čínskej ekonomiky na úrovni 300 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Tohtoročná úspešnosť aténskej burzy – úspešnosť v svetovom meradle, je ďalším dôkazom, že Grécku sa darí pomaly „znormálňovať“ fungovanie svojej ekonomiky. Dlhová kríza v nej však zanechala hlbokú stopu, ktorá bude viditeľná minimálne do roku 2032. Vtedy by sa výkon gréckej ekonomiky (meraný ukazovateľom HDP na obyvateľa) mal dostať na úroveň jej predkrízového výkonu z roku 2008.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #burza