Facebooku chystajú rekordný účet za škandálny únik dát

Facebooku hrozí rekordná pokuta vo výške 5 miliárd dolárov za porušenie súkromia desiatok miliónov ľudí v kauze Cambridge Analytica.

25.04.2019 13:59
debata (5)

Americká technologická firma si už na to vytvára rezervy. Vyčlení 3 miliardy USD na možné náklady súvisiace s vyšetrovaním jej postupov pri ochrane osobných údajov, ktoré má v rukách americká Federálna komisia pre obchod (FTC).

Podľa informácií firmy však pokuta môže dosiahnuť sumu 5 miliárd dolárov, informoval vo štvrtok spravodajský portál bbc.com. Podľa denníka New York Times pôjde o rekordnú pokutu pre technologickú firmu a zároveň signál pre všetkých, že Spojené štáty pôjdu po krku aj veľkým firmám.

Federálna vláda začala Facebook vyšetrovať po tom, ako sa ukázalo, že poradenská spoločnosť Cambridge Analytica získala osobné dáta až o 87 miliónov používateľov, ktorí na to sociálnej sieti nedali súhlas. Cambridge Analytica využívala údaje používateľov z Facebooku na politický marketing. Pomáhala napríklad vo volebnej kampani americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi či podporovateľom brexitu. Po prepuknutí škandálu ukončila svoju činnosť.

Prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook ďalej oznámil, že jeho tržby v prvom kvartáli medziročne vzrástli o 26 % na 15,8 miliardy USD, čím mierne prekonali odhady analytikov. Počet používateľov, ktorí v danom období využívali jej služby každý mesiac, sa zároveň zvýšil o 8 % na zhruba 2,38 miliardy ľudí. Čistý zisk síce klesol o polovicu na 2,43 miliardy USD, ale je to dôsledkom mimoriadnej rezervy, vyhradenej na pokuty. Hodnota akcií firmy rastie, od začiatku roku je vyššia takmer o 40 percent.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Cambridge Analytica