Slovensko je energeticky bezpečné. Zásoby ropy má na tri mesiace

Európske štáty vrátane Slovenskej republiky počas týždňa zastavili dodávky kontaminovanej ruskej ropy. Slovensko má dostatočné zásoby, aby krajina bola energeticky bezpečná.

25.04.2019 21:53 , aktualizované: 26.04.2019 15:49
debata (376)

Skonštatovali to zástupcovia ministerstva hospodárstva, Správy štátnych hmotných rezerv, Agentúry pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov, spoločností Slovnaft a Transpetrol na spoločnom stretnutí v piatok.

Rafinéria Slovnaft má vlastné zásoby suroviny a využije ich, aby mohla zásobovať trh s palivami a ropnými produktami. Zároveň sa v rafinérii v piatok začínajú dlhodobé revízie, takže nie je potrebné mať toľko ropy ako obvykle a Slovnaft je palivami dostatočne predzásobený.

Slovensko má núdzové zásoby ropy na viac ako tri mesiace (na 92,6 priemerných denných čistých dovozov). Energetická bezpečnosť je tak veľmi dobre zabezpečená, vyplýva z informácie agentúry pre núdzové zásoby.

Transpetrol situáciu rieši s prepravnými spoločnosťami a snaží sa čo najskôr zabezpečiť dodávky ropy s potrebnými parametrami. Ak by situácia trvala dlhší čas, predseda Štátnych hospodárskych rezerv je pripravený zvoliť poradný orgán pre ropnú bezpečnosť a situáciu riešiť aj v súčinnosti s vládou.

Riešenie môže byť v máji

Šéf ukrajinského podniku Ukrtransnafta Mykola Havrylenko podľa agentúr vyhlásil, že sa podarilo nájsť technické riešenie problému so znečistenou ruskú ropou v ropovodu Družba a že Kyjev očakáva obnovenie dodávok na začiatku mája.

„Technické riešenie sa našlo. Myslím, že ku koncu prvej májovej dekády južná vetva Družby začne pracovať stabilne,“ povedal Havrylenko podľa agentúry TASS. Ukrajinský predstaviteľ ocenil, že rokovania v Minsku, ktorého sa zúčastnili aj manažéri z Ruska, Bieloruska a Poľska, bolo „absolútne korektné a profesionálne“.

Európa zatiahla kohútiky, Slovensko tiež

Po Bielorusku, Poľsku a Nemecku zastavilo dodávky ruskej ropy ropovodom Družba vo štvrtok aj Slovensko. Prepravu pozastavila spoločnosť Transpetrol, ktorá ropovod na Slovensku prevádzkuje. Urobila tak na požiadanie rafinérie Slovnaft, ktorý informáciu potvrdil denníku Pravda. Rafinéria odmietla prevziať ropu, pretože obsahuje organický chlór. Znečistené dodávky ropy by mohli poškodiť zariadenie rafinérie.

„Na základe následného odmietnutia prevzatia takejto ropy spoločnosťou Slovnaft pristúpila spoločnosť Transpetrol s okamžitou platnosťou k technickej odstávke ropovodu medzi SR a Ukrajinou až do vyriešenia vzniknutej situácie a prijatia adekvátnych opatrení na úpravu parametrov prepravovanej ropy,“ priblížil vo štvrtok Transpetrol.

Hovorca Slovnaftu Anton Molnár potvrdil zaslanie listu. „V priebehu piatka doobeda alebo okolo obeda poskytneme viac informácií k vzniknutej situácii,“ avizoval.

Na to, že cez ropovod Družba prúdi nekvalitná ruská ropa, upozornili Bielorusi európskych partnerov vrátane Slovenska pred niekoľkými dňami. Nemci a Poliaci na pokyn vlastných rafinérií zastavil dovoz ruskej ropy už v stredu.

Slovensko má štátne zásoby ropy na vyše 90 dní. Okrem toho má vlastné zásoby aj samotný Slovnaft.

Na problémy so znečistenou ropou zareagovali aj trhy. Cena severomorskej ropy Brent vo štvrtok dopoludnia prekonala hranicu 75 dolárov za barel, čo sa stalo tento rok prvýkrát. Neskôr sa cena posunula mierne pod túto hranicu. Ceny Brentu sú pod tlakom, okrem znečistenej suroviny reagujú aj na sankcie USA voči Iránu, ktoré majú stlačiť export iránskej ropy na nulu.

Problémy robí chlorid

Ropa je znečistená organickým chloridom. Ten sa používa na zvýšenie produkcie ropy. Pred transportom je ale potrebné ho od ropy oddeliť, pretože môže poškodiť rafinérie.

V Rusku ku kontaminácii ropy dochádza zriedka. Podľa obchodníkov sa vyšší podiel organického chloridu objavil v ruskej rope zhruba pred desiatimi rokmi, avšak znečistenie bolo oveľa nižšie.

Okrem ropovodu Družba sa znečistená ropa objavila podľa zdrojov tiež v ruskom prístave Usť-Luga, odkiaľ vyplávalo najmenej päť tankerov s kontaminovanou ropou. Podľa zdrojov už niekoľko kupcov zo Západu začalo odmietať dodávky ropy z tohto prístavu.

Podľa obchodníkov, ktorí sú partnermi niekoľkých popredných európskych spoločností a na ktoré sa v stredu odvolala agentúra Reuters, kolíšu hladiny organického chloridu medzi 150–330 časticami na jeden milión (ppm), zatiaľ čo maximum je podľa normy desať ppm a obvyklá úroveň jedna až tri ppm.

Riešenie do konca apríla?

Podpredseda ruskej vlády Dmitrij Kozak uviedol, že čistá ropa by sa mala dostať ropovodom na hranicu s Bieloruskom znovu 29. apríla. Ruské médiá citovali Kozaka, podľa ktorého Rusko, Poľsko a Bielorusko ešte vo štvrtok mali rokovať, ako čiastočne odstrániť kontaminovanú ruskú ropu z ropovodu Družba na ich území. V Rusku je už kontaminovaná ropa odčerpávaná do skladov, dodal Kozak.

Poľské úrady uviedli, že kým sa záležitosť nevysvetlí a kým nebude vyčistený prepravný systém, bude Poľsko využívať ropu zo svojich zásob. Poľsko kupuje ropu aj zo Saudskej Arábie, Nórska, Angoly a Nigérie.

Ropovod Družba sa v Bielorusku rozdeľuje na dve vetvy. Severné vedie do Poľska a Nemecka. Južná potom vedie cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Ruská ropa na Ukrajinu cez Bielorusko podľa informácií agentúry Belta naďalej tečie bez obmedzenia. Firma Gomeltransnefť vo štvrtok uviedla, že na Slovensko a do Maďarska sa znečistená ropa dostane o štyri až päť dní.

376 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ruská ropa