Podeľte sa s dátami s Jaguarom, zaplatí vám kryptomenou

Najväčšia britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) testuje softvér, ktorý vodičom týchto osobných automobilov umožní získať kryptomena IOTA výmenou za zdieľanie dát.

29.04.2019 08:47
debata

Firma podľa agentúry Reuters vyvíja technológiu „inteligentnej peňaženky“, ktorá bude vodiča odmeňovať za hlásenie užitočných dát poskytovateľom navigácií a miestnym orgánom. Išlo by o informácie ako napríklad o zápchach na cestách alebo výmoľoch.

Vodiči si tiež budú môcť zarobiť za účasť v programe zdieľania jázd. Získané žetóny by mohli byť použité na úhradu mýta, parkovanie a nabíjanie elektromobilov. Cieľom je „dosiahnuť nulové emisie, nulové nehody a nulové preťaženie dopravy,“ uviedla firma.

IOTA je platobná sieť aj rovnomenná kryptomena, ktorá bola navrhnutá pre takzvaný internet vecí (IoT). Ľuďom a strojom umožňuje prenášať peniaze a dáta bez akýchkoľvek transakčných poplatkov.

„Technológiu inteligentných peňaženiek je možné ľahko prispôsobiť všetkým novým vozidlám. Takže nie je žiadna minca Jaguar, žiadna minca BMW, ale jeden univerzálny žetón,“ povedal agentúre Reuters spoluzakladateľ kryptomeny Dominik Schiener.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar Land Rover #kryptomena