Sankcie USA drvia Irán, inflácia môže vyskočiť o desiatky percent

Iránska ekonomika bude už druhý rok za sebou slabnúť a miera inflácie by mohla dosiahnuť 40 percent, povedal agentúre Reuters k situácii v krajine zástupca Medzinárodného menového fondu (MMF). Na krajinu doliehajú stále prísnejšie sankcie zo strany Spojených štátov.

29.04.2019 09:55
debata (13)

Výkon iránskej ekonomiky sa vlani podľa odhadov MMF znížil o 3,9 percenta. Tento rok by mohol klesnúť o šesť percent, oznámil agentúre Reuters šéf oddelenia MMF pre Blízky východ a strednú Áziu Džihád Azúr. Dodal však, že odhad už nezohľadňuje situáciu po zrušení sankčných výnimiek.

„Je jasné, že opätovné zavedenie sankcií a odstránenie výnimiek bude mať ďalší negatívny vplyv na iránsku ekonomiku z hľadiska rastu a inflácie – tá by sa tento rok mohla vyšplhať na 40 percent alebo viac,“ povedal Azur oddelenia agentúre Reuters.

Washington uvalil na Teherán sankcie znovu v novembri minulého roka po tom, keď americký prezident Donald Trump predtým v máji vypovedal jadrovú dohodu svetových mocností s Iránom. Tento mesiac navyše americká vláda uviedla, že ruší prechodné výnimky, ktoré zo sankčného režimu udelila na obdobie šiestich mesiacov ôsmich krajinám nakupujúcim najviac iránskej ropy, aby sa na budúce výpadky iránskych dodávok mohli pripraviť.

Americké sankcie pripravili Irán o viac ako desať miliárd dolárov z ropných príjmov, povedal tento mesiac zástupca americkej vlády. Irán je jedným z najväčších vývozcov ropy na svete. Okrem energetického sektora sa sankcie týkajú napríklad lodnej a leteckej dopravy a bankového sektora.

Iránska mena rial vlani stratila viac ako 60 percent svojej hodnoty, čo poškodilo zahraničný obchod a zvýšilo infláciu. Oficiálny kurz IRR voči americkému doláru je stanovený na 42 000 IRR za dolár. Podľa internetových stránok zmenárne Bonbast.com sa ale v praxi v pondelok za jeden dolár platilo 144 000 rialov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie