Slovensko má stále záujem o čínsku Hodvábnu cestu

Slovensko účasťou ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) na druhom summite "Bolt and road" v čínskom Pekingu potvrdilo záujem zúčastniť sa na tomto projekte. Stretnutia organizovaného 25. - 27. apríla pod záštitou čínskeho predsedu vlády Si Ťin-pchinga sa zúčastnili zástupcovia viac ako 150 krajín a 90 inštitúcií.

29.04.2019 11:55
debata (20)

Európsku komisiu zastupoval jej podpredseda Maroš Šefčovič a Slovensko reprezentoval aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). V pondelok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva SR.

„Naša účasť na podujatí je signálom, že Slovensko ako rýchlorastúca ekonomika, ktorá sa sústreďuje na export, má o tento projekt záujem a chceme rozvíjať ekonomickú spoluprácu. A to platí nielen pre Čínu, ale aj pre ostatné krajiny, ktoré sa na projekte novodobej Hodvábnej cesty podieľajú,“ zdôraznil Žiga.

Cieľom iniciatívy Belt and road, ktorá sa považuje za novodobú Hodvábnu cestu, je prepojenie Číny po zemi a mori s viacerými kontinentmi vrátane Ázie, Európy a Afriky. Infraštrukturálne projekty ako cesty, železnice, prístavy alebo plynovody by mali prepojiť 65 krajín s približne 40 % podielom na výkone globálnej ekonomiky.

„Podľa oficiálnych informácií boli počas podujatia podpísané dohody v hodnote 64 miliárd amerických dolárov,“ dodal tlačový odbor ministerstva.

.....

Pozrite si video k Hodvábnej ceste s profesorom Petrom Balážom z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Video
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hodvábna cesta