Apple: Čistý získ nižší, výhľad lepší. Ceny akcií vzrástli

Čistý zisk americkej technologickej spoločnosti Apple v druhom finančnom štvrťroku medziročne klesol o 16 percent na 11,56 miliardy dolárov.

01.05.2019 08:33
debata

Oznámila to v utorok firma. Tržby spoločnosti aj ich výhľad pre nový štvrťrok však prekonali očakávania analytikov, a to napriek rekordnému prepadu štvrťročných príjmov z predaja telefónov iPhone. Akcie podniku tak po zverejnení výsledkov pridávali viac ako päť percent.

Celkové tržby Applu v druhom finančnom štvrťroku, ktorý sa skončil 30. marca, sa medziročne znížili o päť percent na 58,02 miliardy dolárov. Analytici pritom v ankete firmy Refinitiv predpovedali výraznejší pokles, a to na 57,37 miliardy dolárov. V terajšom finančnom štvrťroku očakáva Apple tržby 52,5 až 54,5 miliardy dolárov, zatiaľ čo analytici tieto tržby odhadli len na 51,93 miliardy dolárov.

Tržby z predaja chytrých telefónov iPhone sa v druhom finančnom štvrťroku medziročne prepadli o 17 percent na zhruba 31 miliárd dolárov. To predstavuje ich doposiaľ najvýraznejší pokles, upozornila agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ podniku Tim Cook však uviedol, že v závere kvartálu sa začal dopyt po iPhonoch oživovať. K tomu podľa neho prispeli okrem iného úpravy cien týchto telefónov na čínskom trhu, na ktorom firma čelí ostrej konkurencii zo strany domácich výrobcov.

Spoločnosť Apple tiež oznámila, že vynaloží ďalších 75 miliárd dolárov na spätné odkúpenie svojich akcií a že sa rozhodla zvýšiť dividendu o päť percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone