Trh so smartfónmi sa rúca, len Huawei raketovo rastie

Odbyt chytrých telefónov vo svete v prvom štvrťroku znovu klesol, znížil sa o 6,6 percenta na 310,8 milióna kusov. Nižší bol už šiesty štvrťrok za sebou. Z veľkých predajcov zvýšila odbyt iba čínska spoločnosť Huawei, a to o viac ako 50 percent.

02.05.2019 09:31
debata (14)

Huawei sa tak z hľadiska trhového podielu dostal tesne za juhokórejskú spoločnosť Samsung, ktorá je na prvom mieste. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila výskumná spoločnosť IDC.

Pokles odbytu sa pritom výrazne zrýchľuje. Za celý minulý rok sa odbyt v celom svete znížil o 4,1 percenta, z toho v prvom minulom štvrťroku len o 3,5 percenta.

Jednotkou na trhu tak zostal Samsung s trhovým podielom 23,1 percenta. Odbyt mu ale klesol o 8,1 percenta a znížil sa aj jeho náskok pred spoločnosťou Huawei. Samsung predal 71,9 milióna prístrojov a Huawei 59,1 milióna. Podiel firmy Huawei na trhu vzrástol na 19 percent z 11,8 percenta pred rokom.

Trojkou na trhu je teraz americká spoločnosť Apple so svojimi prístrojmi iPhone. Z pozície dvojky trhu ju Huawei zosadil už vlani. Odbyt iPhonov sa prepadol o 30 percent a trhový podiel Applu predstavoval 11,7 percenta. Do prvej pätice patrí ešte čínska firma Xiaomi a o piatu pozíciu sa delia firmy vivo a OPPO.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #Huawei